Lockdown Ελλάδα: «Πολύ πιθανό να χρειαστούν κι άλλες καραντίνες», λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου [vid]

Μοιραστείτε το:

Οι ειδικοί προσανατολίζονται στην επιβολή επαναλαμβανόμενων μίνι lockdown προκειμένου να ανακόψουν την εφιαλτική εξάπλωση της πανδημίας, καθώς την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα στη χώρα, 38 νεκροί και 336 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σενάριο αυτό δεν απέκλεισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων, στην ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.

«Ξέρουμε ότι ο χειμώνας που είναι μπροστά μας έχει μακρύ δρόμο και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και άλλα lockdown, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει κομμάτι αυτής της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, ζητώντας να περιοριστούν οι επαφές.

«Κατανοώ ότι αυτό που φέρνει το lockdown μας έχει απογοητεύσει. Απευθύνομαι σε όσους δεν νιώθουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους ζητώ να φερθούν υπεύθυνα, τηρώντας αποστάσεις και φορώντας τη μάσκα», πρόσθεσε.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό. Να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις, σήμερα κιόλας» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας «να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναντάμε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η περαιτέρω διασπορά το ταχύτερο και να έχουμε μια ανακοπή αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πανδημία

«Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το δικό του lockdown» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, δηλαδή «να επιλέξει τη δική του φούσκα ασφάλειας, τους 2-3 συνανθρώπους του που θέλει να κάνει παρέα αυτό το διάστημα». «Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει ότι είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί πραγματικά βάζουμε το σύνολο της κοινωνίας πάνω από όλα και όχι το εγώ» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

«Το lockdown μας δίνει μια δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, έτσι ώστε να βρούμε καινούργιες θεραπείες και να έχουμε το χρόνο να εμβολιαστούμε» σημείωσε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε «σήμερα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα από ότι είχαμε τον Απρίλιο».

«Σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 3 εμβόλια, εφόσον βέβαια οι κλινικές μελέτες αποδείξουν ότι είναι ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά. Ήδη έχουμε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Τα εμβόλια που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μάς δίνουν μεγάλη ελπίδα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία ώστε να μειώσουμε την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που βλέπουμε κάθε μέρα και να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων» υπογράμμισε η καθηγήτρια ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ακόμα και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και την περεταίρω απώλεια ζωών» είπε κλείνοντας η κ. Παπαευαγγέλου, και συμπλήρωσε «αυτό θα γίνει μόνο με τη μείωση των νέων κρουσμάτων». Το δεύτερο lockdown «μας έχει απογοητεύσει και είμαστε κουρασμένοι» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου και επευθυνόμενη σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί τη «σοβαρότητα της κατάστασης» έκανε έκκληση «να φερθούν υπεύθυνα, φορώντας τη μάσκα, τηρώντας αποστάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε την επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Η συγκομιδή της ελιάς έφερε έξαρση σε πολλές περιοχές

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η λοιμωξιολόγος. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη- και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς», είπε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο αριθμός κρουσμάτων σε Αττική (697) και Θεσσαλονίκη (725), ωστόσο -όπως είπε- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφονται σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.

Βρισκόμαστε στο pic

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid-19 και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα είπε η καθηγήτρια . «Φαίνεται ότι είμαστε στο pic αυτού του δεύτερου κύματος». Σημαντική ήταν και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, με μέσο όρο τα 39 άτομα την ημέρα.

«Η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», επισήμανε. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι 15 με 55 ετών. Σημαντικός αριθμός ηλικίας 40-65 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ηλικίας άνω των 65 ετών. Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες κορονοϊού αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα».

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

Σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη

«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν».

«Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλεύομενων τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα

Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι «αν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown, πότε δηλαδή θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ». Η απάντηση είναι «ότι τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

«Οι συνάνθρωποι μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν μέχρι και ένα μήνα πριν και το πότε θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται δεν είναι σαφές. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ ξέρουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακριά και η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 ημέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και πιέζουν και θα συνεχίζουν να πιέζουν το σύστημα υγείας» διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, «η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 15 ημέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΟΔΥ και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, «φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Και αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων- και αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα ακριβώς, αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα που έχουνε παρθεί. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους» συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει σχέδιο για πολιτική επιστράτευση ιατρών

Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε ικανοποιητική την ανταπόκριση των ιδιωτών ιατρών στο κάλεσμα για ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων υπηρεσιών υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που στενάζουν, λόγω του όγκου των ασθενών με κορονοϊό.

Μάλιστα, τόνισε πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο για πολιτική επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών και ότι αυτό, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες, θα εφαρμοστεί. Όλα τα σενάρια, όλα τα ενδεχόμενα έχουν μελετηθεί και εάν χρειαστεί θα εφαρμοστεί ότι πρέπει, επεσήμανε ο Υφυπουργός Υγείας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ