Χαρδαλιάς ενημέρωση: LIVE οι ανακοινώσεις [vids]

Μοιραστείτε το:

Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα στη χώρα, 38 νεκροί και 336 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες», σημείωσε και επισήμανε πως «για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις».

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας. Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.

Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικά η Νίκη Κεραμέως δεν παραβρίσκεται στη συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνομώνων του υπουργείου Υγείας ειδικών για τα σχολεία.

Όπως σημειώθηκε, η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες θα ανακοινωθούν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, από την υπουργό Παιδείας. Στην ενημέρωση συμμετέχει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου καθώς και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου: Aύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει έως τώρα

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα». «Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών». «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν». «Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλεύομενων τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό. Να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις, σήμερα κιόλας» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας «να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναντάμε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η περαιτέρω διασπορά το ταχύτερο και να έχουμε μια ανακοπή αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι «αν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown, πότε δηλαδή θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ». Η απάντηση είναι «ότι τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

«Οι συνάνθρωποι μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν μέχρι και ένα μήνα πριν και το πότε θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται δεν είναι σαφές. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ ξέρουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακριά και η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 ημέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και πιέζουν και θα συνεχίζουν να πιέζουν το σύστημα υγείας» διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, «η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 15 ημέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΟΔΥ και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, «φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Και αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων- και αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα ακριβώς, αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα που έχουνε παρθεί. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους» συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τι είπε για το lockdown

«Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το δικό του lockdown» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, δηλαδή «να επιλέξει τη δική του φούσκα ασφάλειας, τους 2-3 συνανθρώπους του που θέλει να κάνει παρέα αυτό το διάστημα». «Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει ότι είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί πραγματικά βάζουμε το σύνολο της κοινωνίας πάνω από όλα και όχι το εγώ» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

«Το lockdown μας δίνει μια δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, έτσι ώστε να βρούμε καινούργιες θεραπείες και να έχουμε το χρόνο να εμβολιαστούμε» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «σήμερα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα από ότι είχαμε τον Απρίλιο».

«Σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 3 εμβόλια, εφόσον βέβαια οι κλινικές μελέτες αποδείξουν ότι είναι ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά. Ήδη έχουμε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Τα εμβόλια που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μάς δίνουν μεγάλη ελπίδα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία ώστε να μειώσουμε την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που βλέπουμε κάθε μέρα και να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων» υπογράμμισε η καθηγήτρια ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ακόμα και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και την περεταίρω απώλεια ζωών» είπε κλείνοντας η κ. Παπαευαγγέλου, και συμπλήρωσε «αυτό θα γίνει μόνο με τη μείωση των νέων κρουσμάτων». Το δεύτερο lockdown «μας έχει απογοητεύσει και είμαστε κουρασμένοι» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου και επευθυνόμενη σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί τη «σοβαρότητα της κατάστασης» έκανε έκκληση «να φερθούν υπεύθυνα, φορώντας τη μάσκα, τηρώντας αποστάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε την επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Κλείνουν από τη Δευτέρα τα δημοτικά

Όπως είχε αναφέρει το flash.gr, ο κύβος ερρίφθη και όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός αποφασίζει να κλείσουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, τα δημοτικά σχολεία αλλά και τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που φαίνεται να προκρίνεται το οριζόντιο κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης είναι για να μειωθεί η κινητικότητα των γονέων.

Πέτσας: Θα εξετάσουμε και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

Νωρίτερα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Είναι κάτι που θα το δούμε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Όπως διευκρίνισε, αυτό εξετάζεται «για να περιορίσουμε μια ακόμη πηγή κινητικότητας και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία».

Κεραμέως: Δεν έχουμε εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των δημοτικών

Μόλις μία ημέρα πριν, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ανέφερε πως «δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων». Μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι από την αρχή της κρίσης ακούνε τους ειδικούς και οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει αυτό ακόμα ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.

Τι θα γίνει σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των δημοτικών

Στην περίπτωση που προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων η υπουργός δήλωσε πως θα κινηθούν σε 2 επίπεδα που είναι έτοιμα:

  • Εκπαιδευτική τηλεόραση. Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων
  • Τηλεκπαίδευση

Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατομμύρια μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατομμύρια λεπτά μαθημάτων».

Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην τηλεκπαίδευση και τα σχετικά σχόλια της αντιπολίτευσης για μη ύπαρξη εναλλακτικού πλάνου, η ίδια ανέφερε πως αυτό το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια την άνοιξη κατά τη διάρκεια του lockdown και πως δεν υπάρχει καλύτερο κρας τεστ από αυτό και είχε ήδη λειτουργήσει.

Η υπουργός προσκάλεσε τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος να δει τη σύμβαση με την εταιρία CISCO που έχει αναλάβει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ότι είναι ανοιχτά τα δημοτικά και ταυτόχρονα κλειστά κάποια φροντιστήρια που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά δημοτικού (π.χ. ξένων γλωσσών, μελέτης) ανέφερε πως η εισήγηση της επιτροπής ήταν να μείνουν ανοιχτές συγκεκριμένες σχολικές μονάδες (τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία κάθε βαθμίδας) για συγκεκριμένους λόγους ενώ σημείωσε πως βασική αρχή της επιτροπής είναι να μην αναμιγνύονται μεταξύ τους μαθητικές ομάδες.

Σοφία Ζαχαράκη: Δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Νηπιαγωγείων

«Δεν υπάρχει ως τώρα εισήγηση για κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων» δήλωνε την ίδια ώρα στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων στο 0,4 με 0,5 τμημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όποια απόφαση της εισηγηθεί η επιστημονική Επιτροπή. «Είμαστε σε συνεχή επίβλεψη και φροντίζουμε την τήρηση των μέτρων με προσήλωση».
Εξάλλου, αναγνώρισε ότι σε κάποιες περιοχές οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο επηρεαζόμενοι από τη γενικότερη εικόνα.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, ανέφερε ότι θα σχεδιαστεί από τον ΕΟΔΥ, ώστε πριν, τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων, να εξεταστούν και να αξιολογηθεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ