Ηλίας Παπαθεοδώρου: Ο εμπειρογνώμονας βιoτεχνολογίας εξηγεί το μηχανισμό των εμβολίων κατά Covid 19 [vid]

Μοιραστείτε το:

Με ανακούφιση και ενθουσιασμό υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα την ανακοίνωση της Pfizer και της BioNTech μετά τα καλά νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ο ειδικός σε θέματα ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας, Ηλίας Παπαθεοδώρου, εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Σημειώνοντας ότι τα εμβόλια των Pfizer, BioNTech, Moderna και Curevac έχουν βάση το mRNA. Όπως αναφέρει, η λογική είναι πως εκπαιδεύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με το mRNA για να παράξει τα αντισώματα που χρειάζεται για την καταπολέμηση του ιού. Μάλιστα, στην προσωπική του σελίδα στο facebook, έχει αναρτήσει ένα βίντεο, που εξηγεί σχετικά απλά, αυυό υον μηχανισμό.


Όπως αναφέρει, ο ίδιος, η ταχύτητα παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού, των Pfizer και BioNTech είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τις εταιρείες. «Τις δυσκολίες παραγωγής λιπιδίων και DNA/RNA τις έχω ζήσει πρώτο χέρι αφού ήταν η τεχνολογική βάση αντικαρκινικών φαρμάκων που αναπτύσσαμε πριν 10 χρόνια στην Γερμανία. Είχαν στόχο 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις για το 2021», υπογραμμίζει.

Δυστυχώς όμως φαίνεται πως δεν θα πιάσουν τα 20 εκατομμύρια δόσεις για φέτος αφού μάλλον δεν έχουν παράξει ούτε ένα εκατομμύριο δόσεις έως τώρα. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα πάντα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, είναι ότι άλλαξαν μέθοδο παραγωγής κατά την διάρκεια της Φάσης 3. Από τις ανακοινώσεις της εταιρίας μάλλον τελικά θα προχωρήσουν με την δεύτερη μέθοδο που έχουν για την παραγωγή του RNA που τους επιτρέπει παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων. Έτσι ο στόχος του 1 δις δόσεων για το 2021 είναι εφικτός. «Δεν ξέρουμε εάν τα εμβόλια οι Moderna και Curevac που έχουν επίσης βάση το RNA έχουν και αυτά αλλάξει αλλάξει μέθοδο παραγωγής», επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας.

Προσθέτει, δε, ότι η ταχύτητα ανακάλυψης είναι συγκλονιστική, καθώς από την στιγμή που αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα του ιού και έως την πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου, οι ερευνητές χρειάστηκαν μόλις περίπου 4 μήνες προκλινικής έρευνας. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τα βήματα της ανακάλυψης με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Για παράδειγμα, το 2016 με την εμφάνιση του ιού Ζίκα οι ερευνητές είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν τα προκλινικά βήματα πάλι σε περίπου 4 μήνες. Πριν έντεκα χρόνια, το 2009, με τον ιό influenza A-California χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από πέντε μήνες. Όμως μόλις το 2006 για έναν άλλον ιό, τον Influenza A-Indonesia, είχαν χρειαστεί δέκα μήνες, ενώ το 2003 για τον SARS χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να φτάσει η έρευνα στο ίδιο στάδιο. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, που επιτρέπουν την πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα των ερευνών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν σήμερα είχαμε την τεχνολογία του 2003, οι κλινικές έρευνες δεν θα είχαν αρχίσει ακόμα, αλλά θα ξεκινούσαν προς τα τέλη του 2021. Βρισκόμαστε, δηλαδή, σε πολύ καλύτερη θέση στη μάχη κατά του ιού απ’ ό,τι πριν λίγα μόλις χρόνια.

«Είναι σίγουρο πως πολλοί θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν μέχρι να υπάρξουν στοιχεία σε βάθος χρόνου. Επίσης σίγουρο είναι πως πολλοί θα εμπιστευτούν τα εμβόλια που θα εγκριθούν στους επόμενους μήνες», επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδώρου. Η απόφαση όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχει συζητηθεί με έναν ιατρό και η συζήτηση να έχει βασιστεί στα υπάρχοντα στοιχεία και στην κατάσταση της υγείας – ηλικιακή ομάδα του καθενός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες όπως συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα και τους ανθρώπους με ηλικία άνω των 65 ετών, για τις οποίες ο κίνδυνος είναι υπέρμετρα μεγάλος.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ