Μπάιντεν Ερντογάν: Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχάρη τον νέο πλανητάρχη [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο  πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για τη νίκη τους στις προεδρικές εκλογές, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών

Στο μήνυμά του, ο Ερντογάν επισήμανε την «αποφασιστικότητα» της Άγκυρας «να εργαστεί στενά με την αμερικανική διοίκηση» το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας πως «η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη.


«Οι προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρισκόμαστε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο καθιστούν απαραίτητες την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων μας στη βάση του κοινού συμφέροντος και των κοινών αξιών», ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμά του, που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία.

Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος, προσφωνώντας τον Τζο Μπάιντεν «Αγαπητέ εκλεγμένε πρόεδρε», αναφέρεται στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, κάνοντας λόγο ότι πρόκειται για «στρατηγικής φύσης, βασισμένες σε καλά εδραιωμένα θεμέλια», ενώ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της χώρας για στενή συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ήταν μεταξύ των ηγετών που δεν είχαν συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν, αν και ο τελευταίος είχε δεχθεί από το απόγευμα του Σαββάτου πλήθος μηνυμάτων.

Ολόκληρο το μήνυμα Ερντογάν στον Μπάιντεν

«Τα αποτελέσματα των εκλογών ελπίζω να είναι επωφελή για τον λαό. Πρόεδρε, όπως συζητήσαμε επίσης πολλές φορές, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι στρατηγικής φύσης, βασισμένες σε καλά εδραιωμένα θεμέλια. Σήμερα αντιμετωπίζουμε δοκιμές, κοινές προκλήσεις και αξίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση κατά την προσεχή περίοδο, και πιστεύω ότι η ισχυρή συνεργασία και ο συμμαχικός δεσμός μεταξύ των χωρών μας θα συνεχίσει να συμβάλλει ζωτικά στην παγκόσμια ειρήνη στο μέλλον, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Εκφράζω τις ειλικρινείς ευχές μου για ειρήνη και ευημερία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Δε θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν ξανακαθίσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, απλά για να συζητήσουν. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στις πρόσφατες εκλογές», διεμήνυσε από το βήμα συνεδρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

«Μην περιμένετε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιτυχίας για πρωτοβουλίες, οι οποίες μας αφήνουν εκτός παιχνιδιού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις επιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό που του δημιουργούν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του δολαρίου σε συνδυασμό με την εκλογή Μπάιντεν, αλλά και την αποφασιστικότητα του Μακρόν να συγκρουστεί μετωπικά με την Τουρκία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για πάγωμα της τελωνειακή ένωσης με την ΕΕ.

Βλέποντας πως η χώρα του βαδίζει προς τη δεύτερη συναλλαγματική κρίση μέσα σε δύο χρόνια, με τον πληθωρισμό στο 12% και τη ροή κεφαλαίων να συνεχίζεται απρόσκοπτα προς το εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος τάζει στα εκατομμύρια των υπηκόων του που καθημερινά φτωχαίνουν ολοένα και περισσότερο, πακτωλό δισεκατομμυρίων από τα κοιτάσματα που θα βρει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτοξεύει μάλιστα απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου αποδίδοντας στις δύο χώρες απειλητική στάση κατά της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία, μετά την παραίτηση τού γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη διάρκεια της θητεία του οποίου η τουρκική λίρα έχασε το 46% της αξίας του, έκανε ήδη λόγο για κυβερνητική κρίση.

Καβγά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο «έστησε» ο γαμπρός του Ερντογάν

Στα χέρια φέρεται να ήρθε ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet και έναν βουλευτή του Iyi Parti, το βράδυ του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ -και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας από το 2015 έως το 2018- προκειμένου ο τελευταίος να τον ενημερώσει για την οικονομία.

Όταν ο Αγκμπάλ ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε για εξηγήσεις τον γαμπρό του, ο οποίος είχε εξοργιστεί γιατί ήθελε άλλον στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Και όταν βγήκαν από το Προεδρικό Μέγαρο άρχισαν να καβγαδίζουν.

Η αιφνίδια παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών επί δύο χρόνια, προκαλεί αναταράξεις στη γείτονα, την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με πολλούς, ο Ερντογάν προετοίμαζε τον πρώην επιχειρηματία, τον 42χρονο γαμπρό του, ως μελλοντικό ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και πιθανώς ως διάδοχό του. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων -που ζήτησαν να μην κατονομαστούν- στο Reuters, ο Αλμπαϊράκ προτιμούσε κάποιο άλλο πρόσωπο στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αν και στην ανάρτησή του στο Instagram, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλέστηκε λόγους υγείας.

«Η παραίτηση κατ’ αυτόν τον τρόπο έβλαψε σοβαρά τόσο τον Ερντογάν, όσο και το κόμμα», είπε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, επικαλούμενος τόσο το περιεχόμενο της ανάρτησης του Αλμπαϊράκ, όσο και το ότι ο Ερντογάν τον προωθούσε με κάποιο πολιτικό κόστος. «Ο Ερντογάν είχε επενδύσει πολλά στον κ. Μπεράτ, εκνευρίζοντας ακόμη και πολλούς υπουργούς και γραφειοκράτες», είπε, σημειώνοντας ότι ο Αλμπαϊράκ αναμειγνυόταν και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας.

Η αποχώρησή του μπορεί να θέσει σε κίνηση έναν ευρύτερο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και του προσωπικού της προεδρίας, είπε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τον αναλυτή της συμβουλευτικής Τeneo, Βολφγκάνγκο Πίκολι, η εξέλιξη συνιστά «πολιτικό πρόβλημα» για τον Ερντογάν, ο οποίος «ξόδεψε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την προώθηση του Αλμπαϊράκ εντός του κόμματος.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ