Προσαγωγές Σύνταγμα: Στο αστυνομικό τμήμα 14 αρνητές μάσκας – Τσουχτερά πρόστιμα

Μοιραστείτε το:

Δεκατέσσερα άτομα, που δηλώνουν αρνητές της μάσκας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προσήχθησαν την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικοί τους προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν επιδείξουν ταυτότητες.

Επίσης, τους επιβλήθηκαν και τα ανάλογα πρόστιμα – ύψους 300 ευρώ στον καθένα – για παραβίαση των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Το κάλεσμα για τη διαμαρτυρία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε μέσω διαδικτύου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό

«Σήμερα το απόγευμα, συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος ομάδα δεκατεσσάρων (14) ατόμων, τα οποία μετά από έλεγχο που τους διενεργήθηκε από αστυνομικούς, διαπιστώθηκε ότι δεν φορούσαν μάσκα και είχαν παραβιάσει το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας, που προβλέπονται από τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Για έκαστη από τις ανωτέρω παραβάσεις, τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, όπου σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα περί “παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών».

Αρχή Διαφάνειας: 78 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και sms την πρώτη ημέρα του lockdown

Δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020,, πρώτη μέρα ισχύος του lockdown. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS. Σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, ΙΧ και φορτηγά) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των λοιπών στοιχείων που συλλέγονται από τις ελεγκτικές αρχές με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΛ.ΑΣ: 1.300 παραβάσεις και 2 συλλήψεις

Την πρώτη ημέρα των νέων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε 55.724 ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων προχώρησε σε 2 συλλήψεις και βεβαίωσε 4 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων, 585 για μετακίνηση και 698 για μη χρήση μάσκας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ:

  • Συνελήφθησαν 2 άτομα και βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 1 κατάστημα στο Νότιο Αιγαίο.
  • Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 585 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ. Ειδικότερα, 194 στην Αττική, 122 στη Θεσσαλονίκη, 42 στην Κεντρική Μακεδονία, 42 στην Πελοπόννησο, 39 στην Κρήτη, 32 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 29 στη Δυτική Ελλάδα, 22 στη Θεσσαλία, 17 στη Στερεά Ελλάδα, 13 στην Ήπειρο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 11 στο Βόρειο Αιγαίο, 6 στα Ιόνια Νησιά και 5 στη Δυτική Μακεδονία.


Επίσης, για μη χρήση μάσκας-μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης βεβαιώθηκαν 698 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 452 πρόστιμα των 300 ευρώ και 246 των 150 ευρώ, Συγκεκριμένα, 201 στην Αττική, 83 στη Θεσσαλονίκη, 66 στο Βόρειο Αιγαίο, 61 στην Κρήτη, 49 στην Κεντρική Μακεδονία, 48 στη Στερεά Ελλάδα, 38 στη Θεσσαλία, 33 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 28 στη Δυτική Ελλάδα, 27 στην Πελοπόννησο, 24 στην Ήπειρο, 23 στα Ιόνια Νησιά, 10 στο Νότιο Αιγαίο και 7 στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι για τους παραβάτες ανακοινώθηκαν διπλάσια πρόστιμα, καθώς δεν θα πληρώνουν 150 ευρώ όπως την προηγούμενη φορά, αλλά 300 ευρώ.  Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί.

Ειδικότερα, για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή για μετακίνηση χωρίς SMS το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ. Στο ίδιο ύψος και το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ