Ερντογάν γαμπρός: Παραιτήθηκε ο Μπεράτ Άλμπαϊρακ για λόγους υγείας [vid]

Μοιραστείτε το:

Την παραίτησή του φέρεται να ανακοίνωσε μέσω Instagram o υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ. Ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό δήλωση παραίτησης. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη δήλωση από το υπουργείο επί του ζητήματος, όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση του Sputnik.

«Αποφάσισα να μην συνεχίσω τη δουλειά του υπουργείου μου, την οποία εργάζομαι για περίπου πέντε χρόνια, λόγω των προβλημάτων υγείας», γράφει ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι πλέον θα αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του.

Η ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Berat Albayrak (@beratalbayrak) στις

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δύο εκπρόσωποι του Άλμπαϊρακ επιβεβαιώνουν ότι ο λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήκει στον υπουργό, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την αυθεντικότητα της δήλωσης. Η παραίτηση του υπουργού ακολουθεί την απότομη απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ούσαλ και να διορίσει τον 52χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών Naci Agbal στη θέση.

Η κατρακύλα της λίρας φαίνεται πως οδήγησε στην έξοδο τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου μετά το ξήλωμα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον Ερντογάν, αναδεικνύοντας το μέγεθος της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ο γαμπρός του Ερντογάν βρίσκεται από το 2015 στην κυβέρνηση. Διετέλεσε υπουργός Ενέργειας έως το καλοκαίρι του 2018 οπότε μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε όσα έλεγε περί οικονομίας ο Άλμπαϊρακ στο Φόρουμ του Νταβός το 2019

Γκρεμίζεται η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 μετά από ένα χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Έχει αποδυναμωθεί κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Goldman Sachs: Πάνω από 100 δισ. «έκαψε» η Τουρκία

Η Τουρκία έχει ξοδέψει 101 δισ. δολάρια σε παρεμβάσεις στην αγορά νομισμάτων από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ης Godman Sachs.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Μουράτ Ουνούρ, οι παρεμβάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο κόστισαν 6,4 δισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό ήταν χαμηλότερο από μέσο όρο των 11,8 δισ. δολαρίων τον μήνα την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν δημοσιεύει στοιχεία για τις παρεμβάσεις στις αγορές νομισμάτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Goldman Sachs ανέφερε ότι κατέληξε στο νούμερο των 101 δισ. υπολογίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές και τις προσδοκώμενες αλλαγές στα καθαρά ξένα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ