Άρθρο Βαρουφάκη στον Guardian για την νίκη Μπάιντεν: “Επιστροφή στο ‘φυσιολογικό’; Το τελευταίο που χρειαζόμαστε”

Μοιραστείτε το:

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως “ο Μπάιντεν νίκησε, ευτυχώς. Όμως, το κατεστημένο των ‘Δημοκρατικών’ τύπου Μπάιντεν έχει αποδείξει ξανά και ξανά την αποφασιστικότητά του να αποτρέψει κάθε απειλή στον ολιγαρχικό πλούτο και την εξουσία που οδήγησε στον Τραμπισμό και που θα εξακολουθεί να ενισχύεται”. “Η δυσαρέσκεια που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία δεν έχει απομακρυνθεί και αν το αγνοήσουμε αυτό, το μόνο που κάνουμε είναι να προκαλούμε μελλοντικές καταστροφές”, αναφέρει και εκτιμά πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οφείλεται στο γεγονός πως “κεφαλαιοποίησε” με επιτυχία την οργή των Αμερικανών, μετά την οικονομική κρίση του 2008.

“Ο λόγος που το 2008 ήταν μία αξιομνημόνευτη χρονιά, δεν ήταν μόνο λόγω της κρίσης, αλλά γιατί ήταν η χρονιά που η ‘κανονικότηταθρυμματίστηκε για πάντα” – και “έσπασε” το “κοινωνικό συμβόλαιο” που ίσχυε μεταξύ του αμερικανικού λαού και των ηγετών του (για ένα καλό επίπεδο ζωής που ο μέσος πολίτης μπορούσε να κερδίσει, για μία αξιοπρεπή μόρφωση για τα παιδιά του και για αξιοπρεπή σύνταξη) προς όφελος μίας οικονομικής ελίτ που καρπώθηκε τα πάντα.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα, έδειξε ξανά και ξανά απροθυμία να αποτελέσει αληθινή απειλή για τους ισχυρούς” τονίζει στο άρθρο του ενώ οι Αμερικανοί συνέχισαν να φτωχοποιούνται. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει πως η πολεμική που δέχτηκε ο Τραμπ από το φίλα προσκείμενο στους Δημοκρατικούς κατεστημένο, λειτούργησε σαφώς υπέρ του. Επιπλέον, η πολιτική του σε ορισμένα θέματα αποδείχτηκε πιο φιλολαϊκή και φιλελεύθερη από των Δημοκρατικών. Για παράδειγμα “έσκισε” την Nafta (την αμφισβητούμενη Συνθήκη Ελευθέρου Εμπορίου), ενώ  αύξησε τους μισθούς των εργατών στις βιομηχανίες. Επιπλέον, όχι μόνο κράτησε την υπόσχεσή του να μην ξεκινήσει τις γνωστές επεμβάσεις σε ξένα κράτη, αλλά απέσυρε και τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν και αλλού.

Διαβάστε το άρθρο στον Guardian

Από την άλλη πλευρά, μια μερίδα των Αμερικανών βλέπει τον Τζο Μπάιντεν να μιλά για “ενότητα, σεβασμό, ανοχή” και σκέφτεται: ‘όχι ευχαριστώ, δεν θέλω ενότητα ή ανοχή με αυτούς που πλούτισαν, χώνοντάς με σε μία τρύπα” – και η τραγωδία των προοδευτικών είναι πως οι υποστηρικτές του Τραμπ δεν έχουν εντελώς άδικο, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ