Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι διεθνείς αντιδράσεις στη νίκη Μπάιντεν

Μοιραστείτε το:

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν, νέο εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο.

Παράλληλα, επισημαίνει: «Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας» και προσθέτει: «Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα!».

Συγχαρητήρια ανάρτηση για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την “ιστορική” νίκη του Τζο Μπάιντεν

«Όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος (Κάμαλα) Χάρις θα έχουν κερδίσει μια ιστορική και αποφασιστική νίκη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

«Είμαστε τυχεροί που ο Τζο έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος και συμπεριφέρεται ήδη ως τέτοιος. Γιατί όταν εισέλθει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά ασυνήθιστων προκλήσεων που κανένας νέος πρόεδρος δεν είχε γνωρίσει: μια πανδημία που μαίνεται, μια άνιση οικονομία και ένα άνισο δικαστικό σύστημα, μια δημοκρατία σε κίνδυνο και ένα κλίμα σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Ξέρω ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Αμερικανών, είτε τον έχουν ψηφίσει είτε όχι. Καλώ λοιπόν όλους τους Αμερικανούς να του δώσουν την ευκαιρία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης έκαναν να αναδυθεί μια χώρα «βαθιά και πικρά διχασμένη».

Όπως είπε, «επαφίεται όχι μόνο στον Τζο και στην Κάμαλα, αλλά και στον καθένα από εμάς, να κάνουμε το μέρος της δουλειάς που μας αναλογεί» «ακούγοντας οι μεν τους δε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε».

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση

«Η ΕΕ συγχαίρει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Ακολουθούμε τη διαδικασία πιστοποίησης των αποτελεσμάτων και είμαστε σίγουροι ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ σύντομα θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα» προσθέτει ο κ. Μισέλ και καταλήγει:

«Η ΕΕ υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, το νέο Κογκρέσο και τη Διοίκηση».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο αμερικανικό Κογκρέσο

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και ιδίως την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού” τονίζει στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας μοιράζονται τους βαθύτερους δεσμούς. Μαζί έχουμε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου διατλαντική σχέση που έχει ως βάση την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανοιχτής οικονομίας» και προσθέτει ότι «καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει και εμφανίζονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η ανανεωμένη συνεργασία μας θα έχει ιδιαίτερη σημασία”.

Ζοζέ Μπορέλ: Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα αμερικανική διοίκηση

Για μεγάλη ημέρα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη κάνει λόγο ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει:

«Συγχαίρω θερμά τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Το ρεκόρ συμμετοχής ψηφοφόρων εξέφρασε τη βούληση του αμερικανικού λαού για αλλαγή. Μεγάλη μέρα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση για να ξαναχτίσουμε τη συνεργασία μας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του

“Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!”, σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο έστειλε και στην αγγλική γλώσσα.

Ο Μακρόν δεν έχει ποτέ συναντήσει τον 77χρονο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοινώθηκε ότι είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών από τα περισσότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσουν μια “νέα διατλαντική σχέση” μετά τις εκλογές αυτές.

Πέραν της άκρας δεξιάς, όλη η πολιτική τάξη της Γαλλίας χαιρέτισε την νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, στην επιτυχία του οποίου ήλπιζε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων.

Θερμά συγχαρητήρια της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τζον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Μπόρις Τζόνσον: Οι ΗΠΑ σημαντικότερος σύμμαχός μας

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.

“Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και στην Κάμαλα Χάρις για το ιστορικό της επίτευγμα”, αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

“Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας και προσβλέπω στην στενή συνεργασία μας στις κοινές μας προτεραιότητες, από την κλιματική αλλαγή ως το εμπόριο και την ασφάλεια”, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζον Μπάιντεν

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν με ένα τουίτ που του απηύθυνε απόψε.

«Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σεμπάστιαν Κουρτς

“Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα σύστημα αξιών – αξίες τις οποίες μαζί υποστηρίζουμε. Χαίρομαι για τη μελλοντική μας συνεργασία”, τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Νίκος Αναστασιάδης

Τα συγχαρητήριά του εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο και φίλο της Κύπρου εκλεγμένο Πρόεδρο της Αμερικής Τζο Μπάιντεν.

Τις καλύτερες ευχές μου για την πλέον επιτυχημένη και παραγωγική θητεία. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο

Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Ειδικότερα, ο Αλεξάντερ ντε Κρόο αναφέρει: «Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν για την εκλογή σας ως ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αριθμός ρεκόρ πολιτών που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές. Αυτό απεικονίζει τη ζωντάνια της αμερικανικής πολιτικής ζωής και της δημοκρατίας της» και συμπληρώνει: «Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Καμάλα Χάρις για την ιστορική εκλογή της ως πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου.

Θα είναι ένα απίστευτο παράδειγμα και σημαντικό πρότυπο για νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο, δείχνοντάς τους ότι τα κορίτσια και τα αγόρια απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες».

Τζάστιν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

“Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις”, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν

«Απηύθυνα τα θερμότερα συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Η Ιρλανδία είναι περήφανη για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, όπως είμαστε όλοι περήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες της Ιρλανδίας και τους προγόνους τους, των οποίων ο μόχθος και η ιδιοφυία έχουν εμπλουτίσει την ποικιλομορφία που τροφοδοτεί την Αμερική».

Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Συγχαρητήρια στον @JoeBiden (Τζο Μπάιντεν) και την @KamalaHarris (Κάμαλα Χάρις)! Η Ουκρανία είναι αισιόδοξη για το μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανέκαθεν συνεργάζονταν στην ασφάλεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δημοκρατία, τη μάχη κατά της διαφθοράς. Η φιλία μας γίνεται μόνο δυνατότερη!».

Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

«Εκ μέρους του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου θα ήθελα να συγχαρώ τον @JoeBiden και την @KamalaHarris για την εκλογική τους νίκη ύστερα από έναν αμφίρροπο αγώνα. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και ελπίζω να συνομιλήσω μαζί του γι’ αυτά τα θέματα σύντομα».

Νορβηγός πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ

«Εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης, συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη. Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Νορβηγίας και συνεργαζόμαστε στενά σε πολλούς τομείς».

«Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία για να επιλύσει τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση Μπάιντεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής».

Γενς Στόλτενμπεργκ

«Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη» τόνισε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε:

«Συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ & την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρο. Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη».

Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ συγχαίρει Μπάιντεν και Χάρις

Ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, ήταν ο πρώτος εξέχων Ρεπουμπλικάνος που συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σε αυτό το στάδιο παραδεχθεί την ήττα του.

Η Αν, η σύζυγος του Μιτ Ρόμνεϊ, «και εγώ απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον εκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στην εκλεγείσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις», ανθρώπους «καλών προθέσεων και θαυμαστού χαρακτήρα» γράφει ο γερουσιαστής της Γιούτα, που ασκεί συχνά κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ