Lockdown2 Διαφάνειες: Αυτό έδειξαν τα γραφήματα που παρουσίασαν

Μοιραστείτε το:

Ο πρωθυπουργός με τη συνδρομή του Σωτήρη Τσιόδρα σήμερα ανέφεραν ότι το lockdown έρχεται τη σωστή στιγμή, ώστε να μην φτάσουμε σε καταστάσεις σαν αυτές του Μπέργκαμο. Προς επίρρωση αυτού ο πρόεδρος της επιτροπής ειδικών παρουσίασε διαφάνειες με γραφήματα, όπου παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα της εξέλιξης των μεγεθών της πανδημίας.

Βεβαίως ένας τηλεθεατής δεν μπορεί σε μισό λεπτό να προλάβει να τα μελετήσει και να εξάγει συμπεράσματα. Τα γραφήματα, δείχνουν καθυστέρηση εβδομάδων όσον αφορά τη λήψη μέτρων. περιορισμού της πανδημίας. Και η καθυστέρηση αυτή έφερε τελικά το lockdown.

Διότι η έλλειψη σοβαρών περιοριστικών μέτρων πριν το lockdown, οδηγεί σε διάδοση της πανδημίας με εκθετικούς ρυθμούς, που με τη σειρά της οδηγεί σε αφόρητες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι διαφάνειες αναλυτικά

Διαφάνεια Νο 1
Το πρώτο γράφημα ήταν σχετικό με την Επιδημική Καμπύλη, δηλαδή την αποτύπωση των αριθμών των κρουσμάτων. Με κόκκινη γραμμή φαίνεται το σημείο στο οποίο τα κρούσματα αρχίζουν να έχουν ανησυχητική συχνότητα. Είναι μέσα Οκτωβρίου, όταν τα κρούσματα δείχνουν ότι θα ξεπερνούν πια τα 500 ημερησίως.


O  αριθμός των συνολικών κρουσμάτων, όπως φαίνεται στο άνωθεν Νο1 γράφημα, άρχισε να αυξάνεται ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Διαφάνεια Νο2

Στην διαφάνεια αυτή παρουσιάστηκε ο αριθμός των συνολικά νοσηλευόμενων για covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας.  Φαίνεται πως ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται ραγδαία στις 23 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου μια εβδομάδα αφότου άρχισε να αυξάνεται ραγδαία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων και 12 μέρες πριν ανακοινωθεί το νέο γενικευμένο lockdown. Μία λογική εξέλιξη των μεγεθών των νοσηλευομένων, καθώς, ως γνωστόν, ο κορονοϊός «χτυπά» σφόδρα τους ασθενείς μετά την πρώτη εβδομάδα νόσησης.

Διαφάνεια Νο3


Εδώ παρατηρούμε ότι η 23η Οκτωβρίου κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη μέρα, καθώς τότε, σύμφωνα με το άνωθεν γράφημα, φαίνεται πως άρχισε να ανοίγει τρομακτικά η ψαλίδα ανάμεσα στους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία σε σύγκριση με αυτούς που παίρνουν εξιτήριο.

Διαφάνεια Νο4


Αντίστοιχο χρονικό μοτίβο ακολουθεί και ο αριθμός των ασθενών που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στις 25 Οκτωβρίου αρχίζει να εκτοξεύεται ο αριθμός τους, αν και η ανοδική τάση είχε αρχίσει να καταγράφεται ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν το πλήθος τους έφτασε τους 50.

Διαφάνεια Νο5

Στα τέλη Οκτωβρίου οι θάνατοι εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση.

Στις 31 Οκτωβρίου, οκτώ μέρες αφότου άρχισαν να εκτοξεύονται οι αριθμοί νοσηλευόμενων με covid-19, ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα με το οποίο γνωστοποιούσε πως επιβάλλεται η χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο της εστίασης, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Τα μέτρα ξεκίνησαν να έχουν ισχύ στις 2 Νοεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά την ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν οδεύουμε σε lockdown2 μέχρι και την τελευταία ημέρα. Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής μάλιστα είχε υποστήριξε ότι μια απόφαση καθολικής απαγόρευσης θα ήταν «εξαιρετικά άστοχη για πολλούς λόγους»

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ