Κίνηση τώρα: Χάος στους δρόμους – Φεύγουν στα εξοχικά – Βουλιάζουν τα πλοία για Κρήτη

Μοιραστείτε το:

Τεράστιο μποτιλιάρισμα καταγράφεται στους δρόμους αφού πολλοί πολίτες κάνουν τα τελευταία απαραίτητα ψώνια και άλλοι φεύγουν για να περάσουν την καραντίνα εκτός Αθήνας. Συγκεκριμένα στο «κόκκινο» είναι η κίνηση σε δρόμους γύρω από το κέντρο. Σύμφωνα με την διεύθυνση Τροχαίας Αττικής αυξημένη κυκλοφορία παρατηρείται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Μεσογείων, στη Βασ. Κωνσταντίνου, Αμαλίας και Φιλελλήνων.

Κίνηση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος Ελληνικού

Προβλήματα παρατηρούνται και στην κάθοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας από το ύψος της Κηφισιάς έως και το Περιστέρι αλλά και στην άνοδο από τον Πειραιά έως και το Αιγάλεω. Με υπομονή πρέπει να «οπλιστούν» και όσοι οδηγούν στην Κηφισίας και στα δύο ρεύματα αλλά και στην Κατεχάκη στο ρεύμα προς Ηλιούπολη.

Καραντίνα στα εξοχικά

Πολλοί πολίτες όπως φαίνεται προτιμούν να περάσουν την καραντίνα εκτός Αθήνας. Όπως αναφέρουν οδηγοί στο evima έχει πάρα πολύ κίνηση στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου με τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν σημειωτόν. Την ίδια ώρα οι Ευβοιώτες βλέπουν Αθηναίους και τουρίστες να καταφθάνουν και ανησυχούν, αφού το τοπικό σύστημα υγείας αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμη και τους μόνιμους κατοίκους.

Οι εξοχικές κατοικίες άρχισαν να ανοίγουν. Αρκετοί σκοπεύουν να παραμείνουν στα χωριά για ένα μήνα και οι μόνιμοι κάτοικοι αρχίζουν να ανησυχούν πως δε θα καταφέρουν να γλιτώσουν τον συνωστισμό. Η εικόνα στην είσοδο της Χαλκίδας το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν απογοητευτική, καθώς πολλοί συμπολίτες μας αποφάσισαν να αφήσουν την Αθήνα και να πάνε στην επαρχία.

Γεμίζουν τα καράβια

Παράλληλα μετά την ανακοίνωση του νέου καθολικού lockdown, εκατοντάδες άτομα πήραν τον δρόμο προς τον Πειραιά, με σκοπό να επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το grtimes.gr, με το νέο lockdown να καραδοκεί και τη συνεπακόλουθη απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, πολλοί πήραν τον δρόμο προς τον Πειραιά, προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή έξω από το Κύδων Palace στον Πειραιά, το καράβι της εταιρείας Minoan Lines, με προορισμό την Κρήτη.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των ατόμων που πρόκειται να επιβιβαστεί, καθώς βασική αιτία μετάδοσης του κορωνοϊού, αποτελεί και η μετακίνηση ανθρώπων από περιοχές υψηλού κινδύνου στην επαρχία. Να σημειωθεί ότι, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του πλοίου και για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νυχτερινή απαγόρευση 21.00 – 05.00

Από το Σάββατο 7/11 σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα μέτρα για το Επίπεδο Γ’ Συναγερμού, η νυχτερινή απαγόρευση είναι σε ισχύ από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Το διάστημα αυτό επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

  • Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη]
  • Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1]
  • Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Όπως και την άνοιξη, από το Σάββατο 7/11 και για 3 εβδομάδες ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Ενώ για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή μεχειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

  1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
  4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
  5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ