Πολωνία αμβλώσεις: Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την απαγόρευση

Μοιραστείτε το:

Την μεσαιωνική απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την σχεδόν καθολική απαγόρευση αμβλώσεων κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κομουνιστικού Κόμματος με ερώτηση του Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το προηγούμενο διάστημα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας προχώρησε σε μια καταδικαστέα και άκρως σκοταδιστική απόφαση, με βάση την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου. Στην ουσία, στόχευε να απαγορεύσει την πλειοψηφία των νόμιμων αμβλώσεων στη χώρα. Οι αντιδράσεις και πολυήμερες κινητοποιήσεις που ξέσπασαν οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει την προσωρινή μη εφαρμογή αυτής της απόφασης» ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Κ. Παπαδάκης.

«Με βάση το απαράδεκτο καθεστώς στην Πολωνία που ίσχυε μέχρι τη δικαστική απόφαση, αμβλώσεις πραγματοποιούνταν μόνο όταν η κύηση αποτελούσε απειλή για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας, όταν διαπιστωνόταν ότι το έμβρυο νοσεί από σοβαρή, μη ιάσιμη ασθένεια και όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού της γυναίκας. Χρόνια επιδίωξη της αντιδραστικής Πολωνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης απαγόρευση των εκτρώσεων ωθώντας περισσότερες γυναίκες στην παράνομη άμβλωση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, πριμοδοτώντας την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, κι ενισχύοντας αναχρονιστικές και βαθιά αντιδραστικές απόψεις για το ρόλο των γυναικών στην καπιταλιστική κοινωνία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν είναι άλλωστε η μόνη που προωθεί αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές, καθώς 31 χώρες μεταξύ των οποίων κι οι ΗΠΑ υπέγραψαν επαίσχυντη διακήρυξη κατά των αμβλώσεων. Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των νέων γυναικών, που στερούνται τη δυνατότητα στην ασφαλή άμβλωση, δημόσια και δωρεάν, τη στιγμή που υπάρχει παντελής έλλειψη γνώσης από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για όλες τις παραμέτρους, τις συνέπειες από τη μια ή την άλλη επιλογή» επισήμανε στη συνέχεια.

Αλά καρτ επίκληση στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η αλά καρτ και κατά το δοκούν με βάση τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, επίκληση του «σεβασμού του κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ενεργοποιούν με πρόσχημα την περίπτωση της Πολωνίας, νέους αντιδραστικούς ευρωενωσιακούς μηχανισμούς σε βάρος των λαών που έρχονται για να μείνουν. Η δε απόφαση δεν είναι διόλου αποκομμένη από τη βάρβαρη πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας από την ΕΕ κι όλες τις κυβερνήσεις. Κι αυτό γιατί ανεξάρτητα από την όποια διαφοροποιημένη στάση τους στο συγκεκριμένο ζήτημα των αμβλώσεων κοινός παρονομαστής τους είναι ότι αντιλαμβάνονται την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ως πεδίο επενδύσεων για το κεφάλαιο και όχι ένα δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται για όλες τις γυναίκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Πολωνία άλλωστε αποτελεί παράδειγμα ευθυγράμμισης στη νομοθεσία και εφαρμογής των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, που προωθούν την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών, συνολικά της εργατικής τάξης, την πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, την αντικομμουνιστική ποινικοποίηση της δημόσιας υποστήριξης του σοσιαλισμού και των κατακτήσεών του, που ανάμεσα σε αυτές συγκαταλεγόταν ότι τέθηκαν οι βάσεις έτσι ώστε οι γυναίκες να κατακτήσουν την ισοτιμία με το ανδρικό φύλο, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής» τόνισε, επίσης, ο Κ. Παπαδάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το παρακάτω ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη να διασφαλίζεται ένα νομικό πλαίσιο χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς στο θέμα των αμβλώσεων, αλλά κυρίως από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υπηρεσίες που δεν περιορίζονται στην άμβλωση, αλλά αφορούν τη σεξουαλική αγωγή, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;»

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ