Ράπισμα της Κίνας στον Ερντογάν

Μοιραστείτε το:

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να εμφανίζεται ως «παντοδύναμος», αλλά μόλις οι Κινέζοι του «τράβηξαν το αυτί», έσπευσε να διαγράψει tweet με το οποίο ευχαριστούσε την Ταϊβάν για τη βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που σάρωσε τη Σμύρνη, γράφει η Cumhurriyet. Η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα επικαλείται τα ΜΜΕ της Ταϊβάν που μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να διαγράψει το tweet του υπό πίεση από την Κίνα.

Το tweet περιείχε επίσης τη σημαία της Ταϊβάν. Η Κίνα ως γνωστόν θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, δεν την αναγνωρίζει και αναστέλλει τις σχέσεις της με χώρες που διατηρούν σχέσεις με την Ταϊβάν. Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα Taipei Times ανέφερε ότι «ο Ερντογάν έκανε tweet με τις σημαίες των χωρών που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία μετά τον σεισμό, στις όποιες υπήρχε και η σημαία της Ταϊβάν. Αργότερα, διέγραψε αυτό το tweet και ανέβασε άλλο χωρίς τη σημαία της Ταϊβάν».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταιβάν, Τζόζεφ Βου δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα Γραφείο εκπροσώπησης της Ταϊβάν στην Άγκυρα αυτό έγινε λόγω πίεσης από την Κίνα». Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων που εδρεύει στην πρωτεύουσα Ταϊπέι μετέδωσε δήλωση του πρωθυπουργού Σου Σεν Τσανγκ ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα «της παλιομοδίτικης κινεζικής ηγεμονίας».

Σμύρνη: Κοριτσάκι 4 ετών ανασύρθηκε ζωντανό 91 ώρες μετά το σεισμό – Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ένα κοριτσάκι σκόρπισε χαμόγελα στην πολύπαθη Σμύρνη, καθώς οι διασώστες κατάφεραν να την ανασύρουν ζωντανή 91 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κοριτσάκι 4 ετών που είχε θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια κτηρίου μετά το σεισμό της Παρασκευής. Ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, έγραψε στο Twitter «Ζήσαμε ένα θαύμα την 91η ώρα. Μέλη σωστικών συνεργείων έβαλαν την Αϊλά, ηλικίας τεσσάρων ετών, ζωντανή.

Την είδηση μετέδωσαν και οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν μέλη σωστικών συνεργείων να βγάζουν καταχειροκροτούμενοι το κοριτσάκι από τα συντρίμμια κτιρίου στο προάστιο Μπαϊράκλι, το οποίο υπέστη το βαρύτερο πλήγμα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

100 νεκροί – 994 τραυματίες

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού στο Αιγαίο ο οποίος έπληξε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 τη δυτική Τουρκία έφτασε τους εκατό νεκρούς, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Ο σεισμός, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 994 άνθρωποι, οι 147 από τους οποίους νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία, πρόσθεσε η AFAD.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν θύματα, κυρίως στα συντρίμμια πέντε κτιρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ). Η πόλη που υπέστη το πιο βαρύ πλήγμα στην επαρχία είναι η Μπαϊράκλι, όπου ένα κοριτσάκι τριών ετών, η Ελίφ, και μια έφηβη 14 ετών, η Ιντίλ, σώθηκαν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου από σωστικά συνεργεία έπειτα από σχεδόν τέσσερις ημέρες στα συντρίμμια.

Δεκάδες κτίρια έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή από τον ισχυρό σεισμό, που άφησε πάνω από 5.000 ανθρώπους άστεγους. Οι σεισμοπαθείς βρήκαν καταφύγιο σε σκηνές, στήνοντας αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Έχουν καταγραφεί περίπου 1.464 μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή ως αυτό το στάδιο, οι 44 από τις οποίες ήταν μεγέθους μεγαλύτερου από τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ