Πολωνία αμβλώσεις: Οι μαζικές διαδηλώσεις πάγωσαν τον νόμο για την απαγόρευση τους

Μοιραστείτε το:

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που απαγορεύει την διακοπή της εγκυμοσύνης ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρών εμβρυϊκών παραμορφώσεων, ανάγκασαν την υπερσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας να καθυστερήσει την δημοσίευση και την εφαρμογή της.

Η συγκεκριμένη απόφαση που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα ήδη περιορισμένα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση στην Πολωνία είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με το Assosiated Press χωρίς να δημοσιευθεί δεν έχει καμία νομική ισχύ. Μάλιστα, ο επικεφαλής του πολωνικού Πρωθυπουργικού γραφείου, Michal Dworczyk ανέφερε την Τρίτη ότι οι ηγέτες χρειάζονται χρόνο για να συζητήσουν την επίμαχη απόφαση και να βρουν μια λύση.

Πηγή φωτογραφίας: New York Times

«Υπάρχει μια συζήτηση, και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση που είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε πτώση της υποστήριξης του εθνικιστικού – συντηρητηκού κόμματος της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), σύμφωνα με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν απώλεια τουλάχιστον 10 μονάδων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, που ήταν υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου αντιπρότεινε να απαγορεύεται η άμβλωση σε περιπτώσεις που διαγνωστεί σύνδρομο Down, αλλά να επιτρέπεται σε άλλες περιπτώσεις γενετικών προβλημάτων. Η θέση αυτή όμως προκάλεσε νέες αντιδράσεις και δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτή από τα κόμματα στη Βουλή, ούτε από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, που έχουν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: AP

Οι μαζικές κινητοποιήσεις ξέσπασαν όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας  στις 22 Οκτωβρίου αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, καθιστώντας την πολωνική νομοθεσία για το θέμα, που είναι η αυστηρότερη στην Ε.Ε., ακόμη πιο περιοριστική.

Μέχρι σήμερα η άμβλωση επιτρεπόταν σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του παιδιού, όταν κινδυνεύει η υγεία της γυναίκας ή ακόμη όταν η γυναίκα μένει έγκυος μετά από βιασμό. Σύμφωνα ωστόσο με την τελευταία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η άμβλωση θα πρέπει να απαγορευθεί ακόμη και σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του παιδιού, γιατί οτιδήποτε άλλο παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Να σημειωθεί ότι οι δυσπλασίες είναι σήμερα η πιο συχνή αιτία για τις χιλιάδες νόμιμες αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Πολωνία. Κατά συνέπεια, η απόφαση των δικαστών ισοδυναμεί με καθολική απαγόρευση.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ