Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Η ανάρτηση για το lockdown και το delivery

Μοιραστείτε το:

Με τους αγγλικούς όρους «delivery», «lockdown» και «take away» να έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος τους καθημερινού μας λεξιλογίου λόγω της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και των νέων περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, παροτρύνει τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες ελληνικές λέξεις.

«Μάς… take away και μάς σήκωσε με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να οδηγούμαστε όλο και περισσότερο ως διατροφική διέξοδο σε… delivery, ενώ συγχρόνως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από lockdown, γενικό ή mini lockdown. Έλεος (ή ”ήμαρτον”, που λένε κάποιοι)! Κι εγώ (”στον κόσμο μου”, εννοώ… τον γλωσσολογικό) μέσα στην πανδημιακή αντάρα να παρακινώ (… ”τέτοια ώρα τέτοια λόγια”) τους εναπομείναντες γλωσσικά ευαίσθητους να θρηνολογούμε τουλάχιστον Ελληνικά! Αυτό κι αν είναι ”γλωσσική αποκοτιά” εκ μέρους μου…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά – Μαγιορκίνη

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αντίστοιχα πρέπει να προσαρμόζεται και η στρατηγική μας, που στον πυρήνα της παραμένει σταθερή, καθώς απόλυτη προτεραιότητά παραμένει η δημόσια υγεία», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων. Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.166 νέες μολύνσεις, ενώ 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 169 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως «οι στιγμές είναι κρίσιμες, αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως από το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020, 46 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης επίπεδο α, «κίτρινο» και 26 περιφερειακές ενότητες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, επίπεδο β, «κόκκινο».

Σημείωσε ότι το ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης και Σερρών έκανε αναγκαία τη λήψη άμεσων και εξατομικευμένων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στις περιοχές αυτές. Όσον αφορά στα σχολεία, είπε πως παραμένει ανοικτή η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών ανέφερε ότι οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

 

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο, διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξί και τα ΙΧ, ένας επιβάτης πλέον τυ οδηγού, προφανώς και δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπεται η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη όταν η μετακίνηση γίνεται για ιατρικούς λόγους, συμπλήρωσε και σημείωσε πως το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν μαζί τους όλα τα σχετικά αναγκαία αποδεικτικά. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών διευκρινίζεται ότι η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο το delivery, σημείωσε.

Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αύξηση διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών

Σημεία εκθετικής αύξησης δείχνει η επιδημία στην Ελλάδα, ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογική κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα- σήμερα ανακοινώθηκαν 542 διαγνώσεις. Εκρηκτική αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη -σήμερα ανακοινώθηκαν 595 διαγνώσεις- η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε ως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Έκανε έκκληση για άλλη μια φορά για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά χρήση μάσκας τονίζοντας ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε ανοιχτό χώρο. Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, επισήμανε.

 

Φόβοι για καθολικό lockdown

Η χώρα κινείται και πάλι στον «αστερισμό» του lockdown καθώς ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020 η καθολική εφαρμογή του σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ έχει φουντώσει η συζήτηση για την επέκτασή του και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Αττική, ή ακόμη και η επιβολή του σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown στην Αττική δεν είναι άμεσο, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν να δουν την επίδραση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή.  Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, ειδικοί επισημαίνουν ότι για να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να έχει επιβληθεί lockdown σε δύο ακόμη μεγάλες περιοχές και στην Αττική, για να τεθεί το θέμα της οριζόντιας επιβολής του μέτρου. Το μεγάλο «καμπανάκι» χτύπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή ενός γενικού lockdown.

 

Το νέο ρεκόρ κρουσμάτων είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα.

«Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10%, η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.

Γώγος: Κοντά στο lockdown η Αττική

Η Αττική είναι κοντά σε ένα lockdown εκτίμησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις για τον κορονοϊό, αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες».

Τόνισε πως η Αττική είναι κοντά στο «να γίνει Θεσσαλονίκη», ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες: «Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης».

Επεσήμανε, δε, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους».

Τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ. Παράλληλα, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση, σημείωσε.

Αττική: Τα λύματα «δείχνουν» 60.000 ενεργά κρούσματα

Η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική ενισχύεται από τα ευρήματα στα λύματα του νομού. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας, αποκάλυψε: «Την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».

Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα». Σημείωσε δε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται και σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός».

Ακούστε όσα δήλωνε για το θέμα ο κ. Θωμαΐδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 30 Οκτωβρίου 2020

 

Δημήτρης Παρασκευής: Μικρή κάμψη στα κρούσματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν τα λύματα

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, δήλωσε πως ήταν αναμενόμενο και επιβεβλημένο το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ ανέφερε πως τα λύματα στη συμπρωτεύουσα δείχνουν μικρή κάμψη στα κρούσματα. Επίσης, ανέφερε ποια είναι τα κριτήρια που οδηγούν μια περιοχή στην αλλαγή της επιδημιολογικής κατάστασης.

 

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ