Αττική lockdown: Σκέψεις για απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό [vids]

Μοιραστείτε το:

Με τα νέα κρούσματα του κορονοϊού να σπάνε το ένα «μαύρο» ρεκόρ μετά το άλλο – μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.166 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 542 στην Αττική – η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο περιορισμού μετακινήσεων από νομό σε νομό το Σαββατοκύριακο, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να βάλει μπλόκο στους εκδρομείς που θέλουν να ταξιδέψουν εκτός Αττικής τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην επηρεαστούν και οι «κίτρινες» περιοχές όπου η εστίαση λειτουργεί κανονικά. Οι σχετικές ανακοινώσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνουν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020.


Ειδικότερα, το συγκεκριμένο σχέδιο περιορισμού μετακινήσεων θα αφορά τα Σαββατοκύριακα και κυρίως την Αττική, καθώς το λεκανοπέδιο είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά. Το σενάριο αυτό, βέβαια, ενδέχεται να ανατραπεί αν επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο τα δεδομένα καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος η Αττική να «γκριζάρει», και να ακολουθήσει τη Θεσσαλονίκης και τις Σέρρες, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς καθολικού lockdown από το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020.

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown. «Δεν παίζει κανείς με αυτά τα πράγματα. Εάν οι παράμετροι επιβαρυνθούν, που είναι πολύ κοντά στην επιβάρυνση, μπορεί να χρειαστούν σοβαρότερα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση για το εάν είμαστε κοντά σε ένα καθολικό lockdown, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Επιπλέον, ο κ. Γώγος πρόσθεσε πως η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική είναι «σαφώς μικρότερη» από εκείνη που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν «αιφνίδια πάρθηκαν τα μέτρα» που πάρθηκαν, ενώ στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση άργησε να λάβει τα εν λόγω μέτρα ο καθηγητής απάντησε: «Μπορεί να ήταν και λίγο καθυστερημένα».

Κορονοϊός: Φόβοι για lockdown και στο λεκανοπέδιο

Η χώρα κινείται και πάλι στον «αστερισμό» του lockdown καθώς ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020 η καθολική εφαρμογή του σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ έχει φουντώσει η συζήτηση για την επέκτασή του και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Αττική, ή ακόμη και η επιβολή του σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown στην Αττική δεν είναι άμεσο, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν να δουν την επίδραση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή.  Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, ειδικοί επισημαίνουν ότι για να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να έχει επιβληθεί lockdown σε δύο ακόμη μεγάλες περιοχές και στην Αττική, για να τεθεί το θέμα της οριζόντιας επιβολής του μέτρου. Το μεγάλο «καμπανάκι» χτύπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή ενός γενικού lockdown.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΪ χωρίς να αποκλείει ένα νέο γενικευμένο lockdown αλα Μαρτίου σε όλη τη χώρα. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», σημείωσε.

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.


Όσον αφορά, τη μη τήρησή τους, είπε, ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό». Για τι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Αττική: Τα λύματα «δείχνουν» 60.000 ενεργά κρούσματα

Η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική ενισχύεται από τα ευρήματα στα λύματα του νομού. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας, αποκάλυψε: «Την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».

Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα». Σημείωσε δε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται και σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός».

Ακούστε όσα δήλωνε για το θέμα ο κ. Θωμαΐδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 30 Οκτωβρίου 2020


Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ