Πορτογαλία κορονοϊός: Lockdown για το 70% του πληθυσμού – 25.000 κρούσματα σε 15 μέρες

Μοιραστείτε το:

Η Πορτογαλία πλήττεται, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, από το δεύτερο, σφοδρό κύμα κορονοϊού. Η χώρα μετρά πάνω από 25.000 κρούσματα το τελευταίο 15ήμερο, με αρνητικό  ημερήσιο ρεκόρ 4.656 κρουσμάτων χθες, 30 Οκτωβρίου. Απόρροια αυτού ήταν η επιβολή ενός νέου lockdown, απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση. Τα νέα αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν από τις 4 Νοεμβρίου, και θα αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, με τις εξόδους τους να αφορούν έκτακτες ανάγκες, όπως εργασία, σχολείο ή να μεταβούν στην αγορά. Επιπροσθέτως, απηύθυναν έκκληση στις εταιρείες να επιλέξουν την τηλεργασία για το προσωπικό τους. Η μερική καραντίνα αναμένεται να επηρεάσει το 70% του πληθυσμού της χώρας.

Ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της χώρας, προέβη σε δηλώσεις στις οποίες υπογράμμισε πως τα μέτρα θα καλύπτουν 121 δήμους, μεταξύ των οποίων και αυτούς της Λισαβόνας και του Πόρτο. Στις περιοχές που πλήττονται από την πανδημία, κατοικεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας, ήτοι περίπου 10 εκατομμύρια.

Ο επικεφαλής της  σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο τέλος του έκτακτου υπουργείου συμβουλίου που εξέτασε την υγειονομική κρίση δήλωσε πως: «Ήρθε η ώρα που είναι απαραίτητο να λάβουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την πανδημία».

Lockdown και στη Βρετανία

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ένα νέο lockdown. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που εξαιρούνται από το lockdown. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πηγαίνουν στη δουλειά τους, όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους το ίδιο. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται επίσης για ιατρικούς λόγους, ενώ θα επιτρέπεται και η άσκηση. Φυσικά οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Στη Βρετανία κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια. Σε δραματικούς τόνους, ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως αν η Βρετανία δεν δράσει τώρα, θα έχει ακόμη περισσότερους νεκρούς και ζήτησε από τους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι μόνο αν υπάρχει ειδικός λόγος. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών σκοπεύει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μεθαύριο Δευτέρα για να αναγγείλει τα μέτρα: όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, εξαιρουμένων όσων κρίνεται πως είναι “απολύτως απαραίτητο” να συνεχίσουν και των “εκπαιδευτικών ιδρυμάτων” (βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και πανεπιστημίων).

Η Βρετανία πέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά και τις πληροφορίες ότι η θνησιμότητα από τον κορονοϊό θα είναι μεγαλύτερη από ότι στο πρώτο κύμα. Η Βρετανία ανακοίνωσε 21.915 κρούσματα κορονοϊού σήμερα με το σύνολο των κρουσμάτων να φτάνει τα 1.011.660. Άλλοι 326 άνθρωποι πέθαναν.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ