Σεισμός στη Σάμο: Τί λένε οι σεισμολόγοι – “Δεν μπορούμε να πούμε πως πέρασαν τα χειρότερα” [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, ανέφερε στο Open TV: “Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ”. Και πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ”. Για το ρήγμα, ανέφερε ότι “είναι 50 χιλιόμετρα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ένας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι”.

“Ακόμη επικίνδυνη η κατάσταση”

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ανέφερε: “Η κατάσταση είναι ακόμη επικίνδυνη, δεν έχουμε τελειώσει και μιλώ ιδιαίτερα για αυτούς που ζουν σε επικίνδυνα σπίτια. Δεν πρέπει να κατοικούνται επ’ ουδενι”. Επίσης προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν παλιά κτίρια γιατί αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί. Τόνισε πως η ακολουθία βαίνει ομαλή, με δεκάδες μετασεισμούς. Μιλώντας δε στο Πρώτο Θέμα, προειδοποίησε για ενδεχόμενο μετασεισμού 6 Ρίχτερ.

“Δεν είναι η ακολουθία αυτή που περιμέναμε”

Ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εξέφρασε επίσης ανησυχία, αναφέροντας σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ: “Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα. 5,5 Ρίχτερ και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους”. Εκτίμησε ότι μετασεισμοί της τάξης των 6 Ρίχτερ, πρέπει να αναμένονται όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. Υπογράμμισε, πως ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χιλιόμετρα μπορεί να προκαλέσει πιο μεγάλη μετατόπιση του βυθού απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι. Τόνισε, πως οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις παραλίες και τα παλιά, εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Έκκληση στους κατοίκους να προσέχουν

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στο Open: “Η δύσκολη περίοδος πέρασε, αλλά έχουμε να διαχειριστούμε την μετασεισμική ακολουθία”. Εξέφρασε ικανοποίηση για την αντίδραση των αρχών, αλλά και για την αντοχή του οικοδομικού ιστού. “Είναι επόμενο ένας σεισμός των 6,7 Ρίχτερ να δώσει έναν μεγάλο μετασεισμό τις αμέσως επόμενες ώρες, με χρονικό όριο τα δύο 24ωρα” ανέφερε επίσης και κάλεσε τους κατοίκους να προφυλάσσονται.  Είπε πως πιθανόν να γίνει νέο τσουνάμι, αλλά μικρότερης κλίμακας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ