Σεισμός Σάμος Μητσοτάκης: Στο νησί ο πρωθυπουργός – ”Όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι αποζημιώσεις” [pics+vid]

Μοιραστείτε το:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στο νησί της Σάμου, αμέσως μετά το διάγγελμά του σχετικά με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, με σκοπό να αποτιμήσει μόνος του τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί. Σημειώνεται πως, δύο έφηβοι ηλικίας 15 και 17 ετών έχασαν τη ζωή τους, καθώς καταπλακώθηκαν από έναν ετοιμόρροπο τοίχο, επιστρέφοντας από το σχολείο.

Επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Βαθύ

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίσκεψή του, με κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους γονείς των άτυχων παιδιών από το Βαθύ, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια: «Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί αυτό το τραγικό γεγονός και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες τους. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη, να ξεπεράσουν αυτόν τον αφόρητο πόνο». Υπενθυμίζεται πως, ο κος Μητσοτάκης είχε προβεί σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, εκφράζοντας την θλίψη του για το τραγικό συμβάν:

”Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στο νησί”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες, ενώ τόνισε πως τα πράγματα, δεδομένης της ισχύος του σεισμού, θα μπορούσαν να είναι χειρότερα:

«Όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή έχει έρθει στη Σάμο, κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει σημαντικές ζημιές, λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέγεθος του σεισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά, τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια για την ταχεία καταγραφή των ζημιών, αλλά και για την άμεση υποστήριξη αυτών που επλήγησαν με όσο το δυνατόν συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα εστίασε στην εμπειρία που απέκτησαν οι κρατικοί μηχανισμοί στις ενέργειες αυτές, μετά τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία:

«Δυστυχώς μέσα από μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή της μεγάλης θεομηνίας που χτύπησε τη Θεσσαλία, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια μία μεγαλύτερη εμπειρία ώστε να μπορεί να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο».

Ικανοποιημένος με την αμεσότητα του κρατικού μηχανισμού

Για την αμεσότητα του 112, γραμμή Πολιτικής Προστασίας, μίλησε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την ταχύτητα και την αμεσότητα που εστάλη το μήνυμα για την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενο τσουνάμι, ενώ, επιπροσθέτως, εστίασε στην άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των διασωστων, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της ΕΜΑΚ, οι οποίοι «πάντα κινητοποιούνται όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Υποστήριξε, μάλιστα, πως: «Είμαστε μία σεισμογενής χώρα δεν είναι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός αυτός ο οποίος έγινε στην Ελλάδα, αυτό το ξέρουμε, και οφείλουμε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα μέσα για να μπορούμε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα, και στην περίπτωση του τσουνάμι υπάρχει, να ειδοποιούμε τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας, χρειάζεται όμως και μία μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις».

Χρέος της Πολιτείας η αποκατάσταση των επικίνδυνων παλαιών κτηρίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα παλαιά κτήρια της χώρας, τα οποία μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, δηλώνοντας πως είναι χρέος της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα, μέσω του οποίου θα τιμήσουν και τη μνήμη των δύο παιδιών που χάθηκαν στο Βαθύ Σάμου:

«Δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ακατοίκητο κτίσμα, ο οποίος μπορεί να έπεφτε και σε ένα σεισμό πολύ μικρότερο από αυτόν. Νομίζω ότι έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας επισημαίνεται πάρα πολύ συχνά από ειδικούς, ξέρουμε ότι τα καινούρια κτίσματα που φτιάχνονται αντέχουν στους σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους από αυτόν που βιώσαμε χθες, αυτό όμως δεν ισχύει για παλιά ακατοίκητα κτίρια τα οποία ενέχουν έναν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα από το παρελθόν που κληρονομούμε, θα σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε, νομίζω το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ