Σεισμός Χίος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Ζημιές σε κτίρια – Ρωγμή 25 μέτρων στο λιμάνι [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Στη Χίο, όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου. Επίσης, οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Σύμφωνα με το Politischios, προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου. Οι σοβαρότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο “Κοκκάλειομαιευτήριο και σε παλιά κτίρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς. Κλιμάκια τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν “οργώσει” οδικό δίκτυο και χωριά της νότιας Χίου για εντοπισμό κατολισθήσεων και καταπτώσεων.

Ρωγμή μήκους 25 μέτρων και βάθους 40 εκατοστών

Στο μεταξύ, ανησυχητικά είναι τα πρώτα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία το βράδυ της Παρασκευής προχώρησε στην αποτύπωση της κατάστασης στο σημείο της ρωγμής στο λιμάνι της Χίου.  Σύμφωνα με τις μετρήσεις η ρωγμή έχει μήκος 25 μέτρων και βάθος 40 εκ. και ξεπερνά το μισό μέτρο σε αρκετά σημεία. Με ειδικά όργανα, οι μελετητές, πραγματοποίησαν μετρήσεις στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, επιχείρησαν να μετρήσουν τη σαθρότητα του εδάφους, με τα ευρήματα να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά. “Είναι αναμενόμενο, πρόκειται για ένα λιμάνι που ξεπερνά κατά πολύ σε ηλικία τα 100 χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πρόβλημα είναι σημαντικό και απαιτούνται σίγουρα παρεμβάσεις” ανέφερε μέλος της ομάδας. Στο περιφραγμένο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου σημείο, βρέθηκε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αφού προηγουμένως συμμετείχε σε σύσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, όπου ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση στο νησί.

Σχεδόν 60 μετασεισμοί

Σχεδόν 60 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στη Σάμο μετά την φονική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.  Μετά τα μεσάνυχτα είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 6 μετασεισμοί, όλοι πάνω από 3 Ρίχτερ, ενώ ο πιο πρόσφατος (λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα) είχε ένταση 4.1 Ρίχτερ, εστιακό βάθος στα 11 χιλιόμετρα στην θαλάσσια περιοχή 31 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου. Ο φονικός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ χτύπησε την υποθαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα. Ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ ο πιο ισχυρός από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν είχε ένταση 5 Ρίχτερ, εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα, στη θαλάσσια περιοχή 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Σάμου.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Politischios.gr

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ