Πολωνία Απαγόρευση αμβλώσεων: Εντυπωσιακή διαδήλωση – Πάνω από 100.000 διαδηλωτές [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Πάνω από 100.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες αλλά και πολίτες όλων των φύλων και των ηλικιών, που διαμαρτύρονται για την άρση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ασφαλή άμβλωση, με πρόσφατη δικαστική απόφαση, κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρσοβίας. Χιλιάδες ακτιβιστές αψήφησαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού προκειμένου να αντιδράσουν στην δικαστική απόφαση που γυρίζει την καθολική χώρα πολλά χρόνια πίσω, ενώ – σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle – “χούλιγκανς” προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση, με καπνογόνα. Διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά στην Πολωνία, αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέστησε παράνομες τις αμβλώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις που το έμβρυο διαγιγνώσκεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Πέρυσι στην χώρα έγιναν 1.100 νόμιμες αμβλώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Μάρτα Λέμπαρτ, συνιδρύτρια της οργάνωσης Women’s Strike και εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, ανέφερε: “Είμαστε αποφασισμένες να πολεμήσουμε ως το τέλος”. Αυτό που ζητούν είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και να ανατραπεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους, επικαλούμενη τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, μέσω Facebook, τόνισε πως τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται, πρέπει οι συναθροίσεις να αποφευχθούν. “Ας μην επιτρέψουμε σε αυτή την ανεύθυνη στάση να βλάψει τους ηλικιωμένους, τους πιο αδύναμους και τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την μάχη κατά της πανδημίας” δήλωσε ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα η πολωνική κυβέρνηση, επέβαλε απαγόρευση συναθροίσεων, με “ταβάνι” τα πέντε άτομα, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε για ποινικές διώξεις, τους διοργανωτές πολιτικών κινητοποιήσεων. Οι ποινές που επισύρει η παραβίαση των κανόνων, με αφορμή την πανδημία προβλέπουν φυλακίσεις ως 8 έτη. Οι διοργανωτές κάλεσαν τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκα και να προστατεύονται όσο μπορούν. Η κυβέρνηση αποκάλεσε τους πολίτες που αντιδρούν με κινητοποιήσεις που στοχεύουν σε καθολικούς ιερείς και εκκλησιαστικές λειτουργίες, “βαρβάρους”, “βανδάλους” και “αριστερούς φασίστες“. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “θα υπερασπιστεί τις πολωνικές εκκλησίες με κάθε τίμημα“.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ