Νέα μέτρα Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού – «Λουκέτο» σε εστίαση, κινηματογράφους, θέατρα και γυμναστήρια

Μοιραστείτε το:

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα με στόχο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης της πανδημίας στη χώρα η οποία έχει πια ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το κλείσιμο της εστίασης στις πορτοκαλί και τις κίτρινες περιοχές ενώ λουκέτο αναμένεται να μπει και σε κινηματογράφους, θέατρα και γυμναστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν προβλέπεται η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των νομών, καθώς το λουκέτο στη διασκέδαση και ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα περιορίσει τις μετακινήσεις όσων πήγαιναν από νομό σε νομό και από πόλη σε πόλη για να διασκεδάσουν.

Από την άλλη, ενδέχεται να ξεκινά νωρίτερα –ενδεχομένως από τις 22:00 ή τις 23:00 η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που τώρα ξεκινά στις 00:30. Επιπλέον, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλες τις περιοχές ακόμη και στις πράσινες. Εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτά τα μέτρα θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ποιες περιοχές είναι στις κατηγορίες 3 και 4

Μέχρι σήμερα, στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, επτά περιφέρειες έχουν μπει στην κατηγορία 4, αυξημένου κινδύνου, και βρίσκονται σε μίνι lockdown. Αυτές είναι οι εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Λάρισα. Σε Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης, με πορτοκαλί χρώμα, βάφονται ως αυτή την ώρα οι εξής περιοχές: Αττική, Εβρος, Ξάνθη, Καβάλα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Βοιωτία και σειρά από νησιά στις Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Νάξος και η Σαντορίνη.

Σκυλακάκης: Ρευστότητα και επιδότηση της απώλειας του τζίρου για τους πληγέντες

O συνδυασμός της ρευστότητας με επιδότηση ενός μέρους της απώλειας του τζίρου θα είναι ένα από τα βασικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τους επαγγελματίες που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη. Μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε, ότι η συγκεκριμένη επιδότηση θα είναι χωρίς επιστροφή και θα βρίσκεται «στη λογική της επιστρεπτέας προκαταβολής».

Μάλιστα τα χρήματα αυτά, θα δοθούν, στους πληγέντες πριν το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και μέσα στον Νοέμβριο. «Τα μέτρα θα αφορά στους πάντες που επηρεάζονται από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη στα θέματα υγείας. Θα χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία που έχουμε, όπως ή επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναστολές και τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που είναι σε αναστολή. Όλα αυτά θα ενεργοποιηθούν» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε:

«Εξελίσσονται τα μέτρα ώστε να καλύπτουν τη φάση που βρισκόμαστε, όπου οι επιχειρήσεις δεν ζητούν πια μόνο ρευστότητα, αλλά και πραγματική στήριξη σε επιδοτήσεις, γιατί πλέον είναι πολλοί μήνες, που συγκεκριμένες κατηγορίες πλήττονται» συμπλήρωσε. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση ανέμενε ότι θα υπάρχει και δεύτερο κύμα πανδημίας και «γι’ αυτό κρατήσαμε δυνάμεις. Και σήμερα έχουμε τη δημοσιονομική και την ταμειακή δυνατότητα, να παρέμβουμε αποφασιστικά, ώστε να επιτρέψουμε στην οικονομία, να κρατηθεί».

 

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ