Γεωργούλης – Κόκκαλης ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του rescEU για τη Σάμο

Μοιραστείτε το:

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης, με σκοπό την στήριξη των πληγέντων, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στη Σάμο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Alexis Georgoulis (GUE/NGL), Petros Kokkalis (GUE/NGL)

Θέμα: Κατεπείγουσα ερώτηση για το σεισμό στη Σάμο

Το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου 2020 έλαβε χώρα ισχυρή δόνηση ανοιχτά του νησιού Σάμος (17 χλμ. βόρεια της Σάμου) εντάσεως 7 ρίχτερ, που έγινε αισθητή μέχρι την Αθήνα και τα παράλια της γειτονικής χώρας. Υπήρξαν νεκροί, τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές που δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Θα μπορούσε να συνδράμει άμεσα τις πληγείσες περιοχές μέσω του rescEU;

Τι είναι το rescEU

Το rescEU είναι μία δεξαμενή μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να αγοραστούν από τα Κράτη με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα αγγίζει το 90% της αξίας τους και όταν μία χώρα τα έχει ανάγκη και σε σχέση με όσα υπάρχουν αυτά στέλνονται ως βοήθεια.

Από τη θέσπισή του, το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ασχοληθεί με περισσότερες από 400 καταστροφές και έχει λάβει πάνω από 250 αιτήματα συνδρομής. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών, αλλά στηρίζει επίσης την ετοιμότητα και την πρόληψη όσον αφορά τις καταστροφές.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και ορισμένα άλλα συμμετέχοντα κράτη εκτός ΕΕ, και συγκεκριμένα την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία. Οι ικανότητες rescEU αναμένεται να επεκταθούν σε αυτά τα συμμετέχοντα κράτη ως ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ