Σεισμός Σάμος: Όταν εγκέλαδος 6,8 ρίχτερ χτύπησε το νησί το 1908 με τεράστιες καταστροφές και τέσσερις νεκρούς [pic]

Στις 11 Αυγούστου 1904, 116 χρόνια πριν, ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,8 ρίχτερ, είχε πλήξει το νησί της Σάμου. Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν σοβαρά. Σημειώνεται πως, ο σεισμός αυτός, είχε μέγιστη ένταση Μερκάλι Χ. Η κλίμακα αυτή, δεν μετρά την ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό, όπως η κλίμακα Ρίχτερ. Αντίθετα, ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε μια δεδομένη περιοχή. Το επίπεδο Χ, στο οποίο ταξινομήθηκε ο σεισμός αυτός, θεωρείται ακραίο.

Μεταξύ του σεισμού και του μετασεισμού, ο οποίος σημειώθηκε τρεις ημέρες αργότερα, εκτός από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, καταστράφηκαν ολοσχερώς 540 κτήρια. Η βλάβη επεκτάθηκε στην Πάτμο και την Ανατολία, ενώ το έδαφος έτρεμε μέχρι την Χίο και την Σαντορίνη, όπως και το Αϊδίνιο και το Οντεμίς στην Τουρκία.

Σεισμική δραστηριότητα και ιστορία του νησιού

Η Σάμος θεωρείται ένα εν γένει σεισμογενές νησί, με πολλαπλούς σεισμούς μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ μέσα στους τελευταίους δύο αιώνες. Έξι σεισμοί καταγράφηκαν κατά τον 19ο αιώνα και δύο περισσότεροι τον 20ο αιώνα. Μια ανάλυση δείχνει ότι τρεις σεισμοί έχουν συμβεί πριν τον 19ο αιώνα, περίπου το 200 π.Χ., 47 και το 1761. Ένας σεισμός το 1476 που ίσως κατέστρεψε το νησί είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση του νησιού από τους Γενουάτες. Επίσης, τον 6ο αιώνα έγινε άλλος σεισμός περίπου το 500 μ.Χ.

30 Oκτωβρίου 2020 – Ένας ακόμη σεισμός 6,7 ρίχτερ πλήττει το νησί

Σημέρα, το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου 2020, ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν 6,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε 19 χλμ βορειοδυτικά της Σάμου. Το εστιακό βάθος ήταν στα 2 χλμ. Σημειώνεται πως ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός και στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Τρεις άνδρες και μία γυναίκα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου με ορθοπαιδικά τραύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί τα νοσοκομεία και στη Χίο και την Ικαρία. Την ίδια στιγμή, στη Σμύρνη της γειτονικής Τουρκίας έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές, με κτήρια να έχουν καταρρεύσει και να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86716 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*