Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Στο 7,4% τα θετικά rapid test – Στα 32 έτη ο μέσος όρος – Μήνυμα από το 112

Μοιραστείτε το:

Ιδιαίτερο αυξημένο ήταν το ποσοστό των θετικών τεστ που διενεργήθηκαν την Πέμπτη στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως από το πρωί της Πέμπτης 15 κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στην πόλη σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τα 3.402 rapid test τα 252 βρέθηκαν θετικά, ήτοι το 7,4% και η μέση ηλικία είναι τα 32 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό, δηλαδή, των θετικών στο σύνολο των τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό είχε ανέβει στο 4.4, ενώ πριν από περίπου 15 ημέρες βρισκόταν περίπου στο 3.  Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, εστάλη στους κατοίκους της πόλης και μήνυμα από το 112.

Σημειώνεται πως από το πρωί της Παρασκευή η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε lockdown καθώς εντάχθηκε μαζί με Λάρισα και Ροδόπη στην ομάδα των περιφερειακών ενοτήτων της κατηγορίας 4 (κόκκινο) στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου για τον κορονοϊό.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης, σημείωσε πως η κατάσταση στις μονάδες Covid-19 είναι οριακή.

Στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου στο οποίο βρέθηκαν θετικοί με κορονοϊό 24-25 άτομα του προσωπικού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος στο Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Λουκίδης. «Οι εργαζόμενοι που δίνουν αυτή τη στιγμή στη μάχη είναι άνω των 50 ετών και εργάζονται 1 για 10 ασθενείς, είμαστε στα όρια μας», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

«Στα όριά τους τα νοσοκομεία της πόλης»

«Κλινικές για covid-19 πλέον στήνονται με προχειρότητα και στελεχώνονται από δερματολόγους, νευρολόγους, ακόμα αι ακτινολόγους. Περίπου εκατό γιατροί και νοσηλευτές στη Θεσσαλονίκη νοσούν από κορονοϊό», σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της πόλης, Δάφνη Κατσίμπα. Όπως υποστηρίζει, αυτό συμβαίνει, διότι στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δε γίνονται τα επαναλαμβανόμενα τεστ, ώστε να απομονωθούν οι θετικοί και να αποφευχθεί η διασπορά μεταξύ των συναδέλφων τους.

«Δεν είμαστε καθόλου καλά. Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη έχουν πιάσει τα όριά τους. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο ‘Παπανικολάου” έχουμε περάσει τα όρια και γίνεται χρήση ακόμα και της χειρουργικής κλινικής για άτομα με covid-19, ενώ στο ”Παπαγεωργίου” εξαντλήθηκαν τα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία είχε ούτως ή άλλως περιορισμένα όρια», τονίζει στο Έθνος η κ. Κατσίμπα.

Τα μέτρα για τις περιφέρειες σε κατηγορία 4

Για τις περιφέρειες που βρίσκονται στην κατηγορία 4 προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
– Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
– Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
– Μουσικές σκηνές
– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
– Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-Εμποροπανηγύρεις
-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ