Νέα μέτρα για κορονοϊό: Αυτά θα ληφθούν για να αποφύγουμε το καθολικό lockdown [vids]

Μοιραστείτε το:

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αποτυπώνουν οι

Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού έχουν περάσει ήδη Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες ενώ όπως ανακοινώθηκε, σε καθεστώς lockdown εντάσσονται τρεις ακόμη περιφέρειες: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη.  Συνολικά 7 περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» ενώ υπάρχει φόβος να ενταχθούν και άλλες στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.


Στόχος της κυβέρνησης αλλά και της ειδικής ομάδας λοιμωξιολόγων που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και μία σειρά από παράγοντες όπως τη διασπορά των κρουσμάτων, τον δείκτη Rt αλλά και τις μολύνσεις που καταγράφονται σε κλειστές δομές όπου διαμένουν ευπαθείς ομάδες, είναι – καταρχήν – να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερους θανάτους το επόμενο διάστημα.

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και να αρχίσουν να «σβήνουν» εστίες υπερμετάδοσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 μία σειρά νέων μέτρων . Η κυβέρνηση με την καθοδήγηση των ειδικών δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει μία ακόμη εβδομάδα προκειμένου να διαφανεί εάν τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν (μάσκες παντού σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας) θα αποδώσουν.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, θα ανακοινώσει το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Τα νέα μέτρα

Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται μέτρα τα οποία αφενός δεν θα βάλουν στον «πάγο» την ελληνική οικονομία και αφετέρου θα μπορέσουν να εφαρμοστούν από τους πολίτες χωρίς να διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι» και κερδίζουν έδαφος είναι τα εξής :

  • Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00 προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος στα μαγαζιά. Πιθανότατα το πρώτο βήμα θα είναι να κλείνει νωρίτερα η εστίαση ενώ εάν δουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε πιθανό να ακολουθήσει η χώρα μας μοντέλο Γαλλίας.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.
  • Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, έχει διαψευστεί ακόμη περισσότερες αλλά έχει αρχίσει επανέρχεται. Δεν είναι τυχαίο και το σημερινό καμπανάκι από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος συνέστησε να υπάρχει αυξημένη προσοχή για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
  • Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Με τη μάσκα να παραμένει – όπως λένε οι ειδικοί – το νούμερο ένα όπλο κατά του κοροναϊού, φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.
  • Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα ΜΜΜ.
  • Ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης: Την ίδια ώρα οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές. Αν και μέχρι στιγμής δε φαίνεται οι σχολικές μονάδες να αποτελούν μεγάλες εστίες μετάδοσης, είναι πιθανό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Η Γαλλία «δείχνει» τον δρόμο

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός καθολικού lockdown στη χώρα, εντούτοις εξετάζονται μέτρα ανάλογα με αυτά που ανακοινώθηκαν στη Γαλλία, καθώς το εφιαλτικό ρεκόρ κρουσμάτων κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια για επιπλέον πίστωση χρόνου. «Θα έλεγα ότι είμαστε ενδεχομένως 2 με 3 εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα», είπε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τρεις περιοχές, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα που περνούν σε καθεστώς lockdown.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία που μπαίνει σε καραντίνα για ένα μήνα, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό, κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από ό,τι ισχύει σήμερα και εφαρμογή του μέτρου «μάσκα παντού» ακόμη και σε περιοχές που δεν βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη. Όπως και στη Γαλλία ανοιχτά θα μείνουν τα σχολεία, ενώ θα ενισχυθεί η τηλεργασία, ένα μέτρο που πήρε ήδη παράταση έως και τα τέλη Νοεμβρίου και εφαρμόζεται ήδη υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής.

Άλλωστε με την περαιτέρω ενίσχυση της τηλεργασίας η κυβέρνηση στοχεύει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μπορεί η Γαλλία να κλείνει μπαρ και εστιατόρια και να επαναφέρει τη βεβαίωση μετακίνησης μόνο για λόγους υγείας ή στέλνοντας sms στην Ελλάδα η απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό ισχύει μόνο για τις «κόκκινες» περιοχές, ενώ ρολά έχουν κατεβάσει κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.α. πλην του λιανικού εμπορίου.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ