Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Πέμπτη 29/10/2020

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες. 4043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

10% θετικά τεστ στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Περισσότερα από 50 είναι τα θετικά τεστ για κορονοϊό από τα περίπου 1.100 rapid tests που πραγματοποίησαν από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Τα τεστ είναι επιδημιολογικά για να δούμε την κατάσταση στην πόλη με τυχαία δειγματοληψία και θα τα συνεχίσουμε μέχρι τις 8 το βράδυ. Θα εξετάζουμε συνεχώς για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης. Μίλησα και με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, έχουμε και στα λύματα μια πολύ μεγάλη, επιθετική, αύξηση που δείχνει ότι στις επόμενες μέρες αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο κ. Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, ανεξαρτήτως της περιοχής».

«Οι επόμενες βδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι, θα έχουμε αρκετά κρούσματα, το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα με στόχο να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη διασπορά και όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους» δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη τρία ιατρεία για τη διενέργεια τεστ, «ώστε να μην υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία για τεστ» και το ωράριο στα ιατρεία θα επεκταθεί προκειμένου να διενεργούνται ακόμη περισσότερα.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αποτυπώνουν οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Στο κυβερνητικό επιτελείο υποχρεώνονται να επισπεύσουν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού έχουν περάσει ήδη Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες ενώ όπως ανακοινώθηκε, σε καθεστώς lockdown εντάσσονται τρεις ακόμη περιφέρειες: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη.  Συνολικά 7 περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» ενώ υπάρχει φόβος να ενταχθούν και άλλες στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.


Στόχος της κυβέρνησης αλλά και της ειδικής ομάδας λοιμωξιολόγων που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και μία σειρά από παράγοντες όπως τη διασπορά των κρουσμάτων, τον δείκτη Rt αλλά και τις μολύνσεις που καταγράφονται σε κλειστές δομές όπου διαμένουν ευπαθείς ομάδες, είναι – καταρχήν – να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερους θανάτους το επόμενο διάστημα.

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και να αρχίσουν να «σβήνουν» εστίες υπερμετάδοσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 μία σειρά νέων μέτρων . Η κυβέρνηση με την καθοδήγηση των ειδικών δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει μία ακόμη εβδομάδα προκειμένου να διαφανεί εάν τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν (μάσκες παντού σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας) θα αποδώσουν.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, θα ανακοινώσει το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Τα νέα μέτρα

Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται μέτρα τα οποία αφενός δεν θα βάλουν στον «πάγο» την ελληνική οικονομία και αφετέρου θα μπορέσουν να εφαρμοστούν από τους πολίτες χωρίς να διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι» και κερδίζουν έδαφος είναι τα εξής :

  • Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00 προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος στα μαγαζιά. Πιθανότατα το πρώτο βήμα θα είναι να κλείνει νωρίτερα η εστίαση ενώ εάν δουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε πιθανό να ακολουθήσει η χώρα μας μοντέλο Γαλλίας.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.
  • Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, έχει διαψευστεί ακόμη περισσότερες αλλά έχει αρχίσει επανέρχεται. Δεν είναι τυχαίο και το σημερινό καμπανάκι από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος συνέστησε να υπάρχει αυξημένη προσοχή για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
  • Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Με τη μάσκα να παραμένει – όπως λένε οι ειδικοί – το νούμερο ένα όπλο κατά του κοροναϊού, φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.
  • Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα ΜΜΜ.
  • Ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης: Την ίδια ώρα οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές. Αν και μέχρι στιγμής δε φαίνεται οι σχολικές μονάδες να αποτελούν μεγάλες εστίες μετάδοσης, είναι πιθανό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86127 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*