Κακοκαιρία Κίρκη: Σάρωσε τη Μαγνησία με βροχή ρεκόρ για Μακρυνίτσα και Βόλο – Εξασθενούν σήμερα τα φαινόμενα

Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης έως και σήμερα το πρωί, 29/11, με το όνομα Κίρκη, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλά τμήματα της Ελλάδας. Τα εντονότερα φαινόμενα καταγράφηκαν στη Μαγνησία, με την Μακρυνίτσα να τον Βόλο να σημειώνουν ρεκόρ βροχής. Συγκεκριμένα, στη Μακρυνίτσα Πηλίου έπεσαν 171 χιλιοστά βροχής, ενώ στο Βόλο 135, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από την αρχή του 24ωρου, έως και το πρωί της Πέμπτης, καταγράφηκαν έντονα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Στην Μονή Μεγίστης Λαύρας έπεσαν 30 χιλιοστά, ενώ στους Φούρνους Ικαρίας και τη Θάσο από 29 χιλιοστά βροχής, που αποτελούν και τα μεγαλύτερα που καταγράφηκαν.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη διάρκεια της ημέρας στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ προς το βράδυ θα περιοριστούν τα φαινόμενα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Οι άνεμοι, που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με εξαίρεση την περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, δεν θα ξεπερνούν τα έξι μποφόρ.

Η Κίρκη σάρωσε και τα Χανιά

Εικόνες καταστροφής από την επέλαση της κακοκαιρίας στην Κρήτη, με τα Χανιά να πλήττονται ιδιαίτερα, με την περιοχή Σούγια να φαντάζει βομβαρδισμένο τοπίο. Οι εικόνες μαρτυρούν:

Οδηγίες από την Γ.Γ.Π.Π.

Η Γενική Γραμματεία Προστασίας Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα φαινόμενα, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ενώ δίνει σημαντικές οδηγίες για περιοχές που πλήττονται.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86127 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*