Χαράλαμπος Καλός: Ο Δήμος Λευκάδας φαίνεται ότι δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Πρόβλημα στην αποδοχή χρηματοδοτήσεων όπως το κλειστό Γυμναστήριο..”

Χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα βρίσκεται ο Δήμος Λευκάδας όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός, στην συζήτηση για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό δόσεων για την εξόφληση οφειλής του δήμου στον ΕΦΚΑ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε,  “βρισκόμενος ένα χρόνο στην διοίκηση του δήμου μπορώ να σας πω ότι δεν πλήττω ποτέ, καθώς έρχεται το θέμα των σχολικών φυλάκων για οφειλόμενα έρχονται από τον Ιούνιο του 2001 έως τον Ιούνιο του 2006.

12 σχολικοί φύλακες όσοι είχαν έννομο συμφέρον και δικαίωμα κατέφυγαν διεκδικώντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές, κάτι το οποίο δεν καλύπτονταν από το πρόγραμμα της Ελληνικής εταιρείας τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης.

Οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν με αποτέλεσμα ο δήμος να καλείται να καταβάλει στο ΙΚΑ τις εισφορές που αναλογούν και που ανέρχονται στο ποσό 240.000 ευρώ.

Πρέπει να πω ότι η συνολική οφειλή προς το ΙΚΑ ήταν της τάξης περίπου του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο ήταν το ποσό της κυρίας εισφοράς και του δήμου αλλά και των εργαζομένων μαζί με τις προσαυξήσεις.

Ο Δήμος Λευκάδας κάνοντας χρήση τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 4554 του 2018 όπου προβλεπόταν ότι οι βεβαιωμένες ή μη οφειλές προσφορές κοινωνικής ασφάλισης οι οποίες καταλογίστηκαν σε ΟΤΑ σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων που έκριναν ότι οι απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικοί φύλακες, υπάγονται στην κυρία ασφάλιση των φορέων αυτών απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων και επιβαρύνσεων.

Επίσης οι αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές που έχουν καταλογιστεί σε δήμους για τα εν λόγω πρόσωπα, θα εξοφληθούν σε δόσεις που θα οριστούν με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΑΠ απαλλαγμένοι από πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Ο δήμος απευθύνθηκε στο τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ της Λευκάδας το Σεπτέμβριο του 2020, με τον Δήμο να καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς εκτός από την οφειλή που υπάρχει στο ΙΚΑ με τις οποίες δώσεις αποφασίσουμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα ότι δεν έχουμε ασφαλιστική ενημερότητα ως Δήμος.

Όπως ενημέρωσε το τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ, η συνολική οφειλή Είναι της τάξης των τριακοσίων 397.000, πρέπει να συμψηφιστεί πόσο 156.000 ευρώ κυρίας εισφοράς το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, των ασφαλισμένων σχολικών φυλάκων το οποίο δεν αναζητείται από την υπηρεσία μας.

Κρατήστε λοιπόν ότι πρέπει να γίνει συμψηφισμός αυτών των ποσών. Το πρόβλημα είναι ότι ο παραπάνω συμψηφισμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συστημικά, δηλαδή κεντρικά, επειδή αυτό θα γίνει με υπολογισμό πρόσθετων τελών, κάτι που δεν προβλέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΦΚΑ.

Το ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι έχουν αποστείλει το ανωτέρω προς τη Γενική Διεύθυνση εισφορών και περιμένουν απάντηση και οδηγίες.

Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός, φαινόμαστε ότι δεν έχουμε τακτοποιήσει τις οφειλές μας έναντι του ΙΚΑ και για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα και δυστυχώς αυτό συμβαίνει με πάρα πολλούς δήμους.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με την πληρωμή των οφειλών μας, αλλά δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πόρους από προγράμματα όπως για παράδειγμα τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην πρόοδο ενός έργου.

Η νομική υπηρεσία του δήμου σκέφτεται να υποβάλει ένα αίτημα κατ εξαίρεσης βεβαίωσης της ασφαλιστικής εισφοράς, μέχρι να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε κάποια θέματα και να ενημερώσω το σώμα ότι το πρόβλημα βγήκε στην επιφάνεια, με την εργολαβία του κλειστού γυμναστηρίου που είναι πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8904 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*