Σωτήρης Σκιαδαρέσης στον Prisma 91,6: “Υπάρχουν επιχειρήσεις που αυτή την εποχή θέλουν να αναπτυχθούν, θα προσλάβουν κόσμο και δεν μπορούν να πάρουν χρήματα γιατί τα χρήματα τα πήραν αυτοί που ήδη είχαν χρήματα.”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ήταν καλεσμένος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Ξεκινώντας  την τοποθέτησή του έκανε  αναφορά στα εθνικά ζητήματα και με αφορμή την συζήτηση που είχε προηγηθεί με τον στρατιωτικό αναλυτική Λουκόπουλο για το πού βρίσκει τα χρήματα η Τουρκία και εξοπλίζεται στρατιωτικά, παρότι βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, απάντησε ότι δυστυχώς για την Ελλάδα η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή εξωτερική πολιτική και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια.

“Όταν τη δεκαετία του 2000 η Τουρκία εξοπλιζόταν και αγόραζε τρία γεωτρύπανα θα έπρεπε να προβληματιστούμε και να εξοπλίσουμε αντίστοιχα και αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα έπρεπε να κάνουμε πριν 15 χρόνια.

Αν είχαμε αναβαθμίσει τα f-16, τα Μιράζ αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν θα κουνιόταν. Η Τουρκία ανάγκασε τη Λιβύη να μεταφέρει τα αποθέματα του χρυσού της σε τουρκικές τράπεζες, καθώς και τα αποθέματα της σε συνάλλαγμα για αυτό και η Τουρκία ξοδεύει τόσα εκατομμύρια για να κρατήσει τη λίρα σε ένα ανεκτό επίπεδο.”

Ο κύριος και Σκιαδαρέσης έκανε λόγο για αποβιομηχάνιση της χώρας, καθώς καταφέραμε να στείλουμε τα μεγάλα Μέσα εργοστάσια στη Βουλγαρία τα Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία και Τουρκία, γιατί είμαστε κολλημένοι και ζητάμε να αρμέγουμε κυριολεκτικά τις ελληνικές επιχειρήσεις μην αφήνοντας τες κυριολεκτικά να αναπνεύσουν.

Αναφερόμενος στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, είπε ότι αυτά που ζητάνε είναι αντίστοιχα αιτήματα με το 1985, νομίζουν ακόμα ότι υπάρχουν χρήματα, ότι μπορούμε να δανειστούμε όπως παλιά και θα ζητάνε αυτά αυτοί που δεν μάτωσαν τους τελευταίους 6 με 7 μήνες σε τίποτα.

Έχασε ένα ευρώ ένας δημόσιος υπάλληλος σε αντίθεση με τη σφαγή που έγινε για δεύτερη φορά, καθώς η πρώτη έγινε από το 2012 και μετά στον ιδιωτικό τομέα;

Δεν πρέπει να μπούμε σε αντιπαράθεση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όμως κάποια πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε. Δεν βλέπουν οι φίλοι στο δημόσιο τομέα ότι στον ιδιωτικό έχουμε πάλι 150.000 και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μαζέψουν τα χρήματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους το χειμώνα;”

Στην επισήμανση ότι η κρίση έχει δημιουργήσει ένα άλλοθι για να επιστρέψουν εργασιακά δικαιώματα στο Μεσαίωνα, φέρνοντας για παράδειγμα την ελαστικοποίηση του ωραρίου, απάντησε πως αν έχουμε μία επιχείρηση η οποία πληρώνει το μισθό, δουλεύει ο εργαζόμενος όλο το χρόνο και το καλοκαίρι 6 μήνες έχει δουλειά για 12 ώρες και το χειμώνα για τέσσερις ώρες, “δεν καταλαβαίνω γιατί να μη δουλέψει ο εργαζόμενος κάποιες ώρες παραπάνω το καλοκαίρι και κάποιες ώρες λιγότερες το χειμώνα ή να πάρει ένα ρεπό μία εβδομάδα ολόκληρη, από την στιγμή που το ωράριο είναι το ίδιο πού είναι το πρόβλημα;”

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι θα πρέπει να υπάρχει και μία κανονικότητα στην ζωή μας η οποία ανατρέπεται με αυτή τη λογική ο κύριος και βαρέσεις απάντησε ότι και το 2009 τη ζωή τους είχα φτιάξει κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχασαν την επιχείρησή τους, ότι είχαν φτιάξει στη ζωή τους και κάποιοι έχασαν τη δουλειά τους που μπορεί να ξαναβρήκαν, κάποιοι άλλοι όμως δεν τη βρήκαν ποτέ και είναι 10 χρόνια άνεργοι και είναι δύσκολο σε μία ηλικία να βρω δουλειά.

Για αυτό έφυγαν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχει ευελιξία, τα ναυπηγεία έκλεισαν γιατί το ΚΚΕ κατεβαίνεις απεργίες κάθε μέρα και ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει.

“Όταν η BMW ήθελε να κάνει εργοστάσιο και προτίμησε την Πορτογαλία αντί για την Ελλάδα ή Τουρκία, σε συνέντευξή του ο διευθύνοντας σύμβουλος είπε ότι δεν με νοιάζει που λένε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, στα εργοστάσια μας στη Γερμανία είναι πολλοί εργατικοί, δεν μας νοιάζει που είναι ακριβότερος μισθός στην Ελλάδα ούτε ακριβότερη φορολογία, αυτό που μας έκανε να πάμε στην Πορτογαλία είναι ο κακός συνδικαλισμός.

Δεν θα βαρεθώ να λέω ότι ο μόνος που πληρώνει στη Χώρα είναι η επιχείρηση, οι υπόλοιποι θεωρητικά παίρνουν ένα μισθό, θεωρητικά τους κάνουν κρατήσεις για το ΙΚΑ και τη φορολογία και παίρνουν στο παντελόνι 1.500- 2.500-3.000 ακόμα και μέσα στην κρίση.

Από την άλλη στον ιδιωτικό τομέα το 2010 έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 900.000 άτομα και την επόμενη μέρα δεν είχα να πάνε γάλα στο παιδί τους, γιατί κάποιοι φίλοι μου στο δημόσιο τομέα έκαναν παράπονα για μείωση μισθού.

Δεν καταλάβαμε ότι φαλίρισε η χώρα.”

Με αφορμή την συμμετοχή του σε διάφορες συσκέψεις με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων στα Ιόνια νησιά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης είπε ότι σε όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μπορούν να ενημερωθούν από το Επιμελητήριο.

“Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα ότι δυστυχώς δεν θα πάρουν όλοι χρήματα, γιατί το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο όπου η πολύ μικρή δεν θα χρηματοδοτηθούν.

Κακώς είναι έτσι φτιαγμένο, αλλά το πρόβλημά μας είναι πάντα το ίδιο από την κυβέρνηση μέχρι κάποια τοπική αρχή, καθώς πετάνε έναν νόμο δεν μας ρωτάνε και στη συνέχεια πάμε να μαζέψουμε τα πάντα.

Όταν πριν βγάλεις έναν νόμο δεν καλείς τους αρμόδιους της αγοράς για να συζητήσεις και να επισημάνεις τα προβλήματα δεν γίνεται τίποτα και δυστυχώς αυτό γίνεται παντού.

Δεν διανοείται ο Γερμανός υπουργός να βγάλει ένα νομοσχέδιο που αφορά τη γερμανική αγορά και να μην καλέσει την κεντρική ένωση επιμελητηρίων να συζητήσουμε το θέμα και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, καθώς ο καθένας θεωρεί ότι ξέρει τα πάντα, παίρνει και ένα σύμβουλο που τον πληρώνει 3.000 ευρώ, ο οποίος όμως δεν έχει ένα ένσημο στη ζωή του, μπορεί να έχει τελειώσει το Χάρβαρντ αλλά δεν έχει δουλέψει ποτέ, δεν έχει κόψει ούτε μία επιταγή και προχωρούν.

Μην ξεχνάτε ότι τα επιμελητήρια που είναι ο δωρεάν σύμβουλος της πολιτείας δεν τα συμβουλεύονται ποτέ γιατί μας βλέπουν ανταγωνιστικά κι αν αυτό το πράγμα δεν σταματήσει δεν πρόκειται να αλλάξουν στη χώρα.

Το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο έτσι που τα χρήματα θα πάρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να πιάσει την βαθμολογία τους, έπρεπε λοιπόν από τα 13 εκατομμύρια ευρώ, να χωριστούν ανά κατηγορία και να πάρουν και οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ούτε τα εστιατόρια δεν θα πάρουν χρήματα.

Σαν αρχή χρηματοδότησης βάζουμε το δεύτερο τρίμηνο Μάρτιο, Απρίλιο, Μαϊο, μα τότε πολλές επιχειρήσεις δεν ανοίγουν καμία χρόνια, άρα θα πάμε να δείξουμε ένα τρίμηνο το 2020 που δεν θα υπάρχουν έσοδα με ένα τρίμηνο το 2019 που και πάλι δεν θα έχει τζίρο και θα μας πουν ότι δεν υπάρχει μείωση, όμως το επόμενο τρίμηνο που άνοιξε η επιχείρηση και έγινε σφαγή και δεν έπιασε το 40% του τζίρου της γιατί δεν το υπολογίζουμε και αυτό;

Εμείς μπορεί να μην βγάζουμε δελτία τύπου για το παραμικρό, όμως κάθε μέρα τσακωνόμαστε με τα υπουργεία και με τις τράπεζες για αυτό.

Δεν υπάρχουν αυτονόητα καθόλου καθώς οι  τράπεζες έδωσαν τα χρήματα σε αυτούς που είχαν χρήματα στην τράπεζα. Είναι εύλογο ότι αυτός δεν τα χρειάζεται.

Επίσης δεν έχει ζητηθεί ένα business plan σε αυτόν που αιτείται χρήματα, δηλαδή με ποιο σκεπτικό τα δίνεις με τη λογική το Αν η τράπεζα θα πάρει τα χρήματα της πίσω;

Υπάρχουν επιχειρήσεις που αυτή την εποχή θέλουν να αναπτυχθούν, θα προσλάβουν κόσμο και δεν μπορούν να πάρουν χρήματα γιατί τα χρήματα τα πήραν αυτοί που ήδη είχαν χρήματα.

Θα σας φέρω άλλο ένα παράδειγμα καθώς επιχείρηση στη Λευκάδα τον Μάρτιο μήνα είχε κατάσχεση στον λογαριασμό της και στο ακίνητο της χωρίς καμία ενημέρωση από το ελληνικό δημόσιο.

Δεν έλαβε κανένα έγγραφο να προβεί στην απαραίτητη ρύθμιση για να μην γίνει υποθήκη του ακινήτου του, την οποία ανακάλυψε πριν ένα μήνα.

Πάει να πάρει δάνειο και η τράπεζα ανακάλυψε την υποθήκη, όταν απευθυνθήκαμε στην υπηρεσία επισημαίνοντας ότι ο άνθρωπος αυτός έχει προβεί σε ρυθμίσεις και πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, δεν σταμάτησε να πληρώνει ούτε λόγω covid που είχε το δικαίωμα και ζητήσαμε να του βγάλουν την υποθήκη, αφού έτσι κι αλλιώς Αν πήγαινε να το πουλήσει θα έπρεπε να υπογράψει η εφορία απάντησαν ότι έτσι είναι ο νόμος.

Την προηγούμενη εβδομάδα απευθύνθηκε στο Γενικό γραμματέα κ. Τριαντόπουλο ο οποίος είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα, όμως πρέπει να περάσει νομοθετική ρύθμιση, να περάσουν κάποιοι μήνες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην μπορεί να πάρει χρήματα και θα ματαιώσει την επένδυσή του.

Με αυτές τις παθογένειες παλεύουμε κάθε μέρα, δυστυχώς όμως δεν ακουγόμαστε.”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκιαδαρέσης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής, λέγοντας ότι η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική, ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια και η πρώτη του συνεδρίαση ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε συνεδριάσει ποτέ.

“Θεωρώ ότι η καινούργια διοίκηση του υπουργείου Ναυτιλίας, χωρίς να θέλω να θεωρηθεί η κομματική τοποθέτηση μου, γιατί το λέω όπου βρίσκομαι ότι και με την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Ναυτιλίας είχαμε πάρα πολύ καλή σχέση και σαν ΕΟΑΕΝ κάναμε πολύ καλά πράγματα και συνεργαστήκαμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μην ξεχνάμε ότι τα νησιά μας είναι ιδιαίτερα απομονωμένα με πολλά προβλήματα, τα οποία δεν έχει η Ηπειρωτική χώρα.”

Μέσα από αυτό το συμβούλιο περνάει όλη η αναπτυξιακή πολιτική των επόμενων χρονών για τα νησιά και έχω την τιμή να είμαι σε αυτή την επιτροπή εκπροσωπώντας την επιχειρηματικότητα και θεωρώ ότι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε δουλειά.”

Σχολιάζοντας την τοπική πραγματικότητα, ο κ. Σκιαδαρέσης είπε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το έργο του είναι δύσκολο, η διοίκηση του δήμου με το νέο εκλογικό νόμο είναι πολύ δύσκολη και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι στο Δήμο να μπορέσει να διοικήσει τι είναι λάθος τα κόμματα και κυβερνήσεις να νομοθετούν σχετικά με εκλογές σκεπτόμενη πως θα μπορέσουν να αποκομίσουν πολιτικό κέρδος.

“Δεν είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με την απλή αναλογική και εγώ θεωρώ ότι αυτό που γινόταν παλιότερα και μπορεί να ακουστεί περίεργο, όμως θεωρώ πως ο Νομάρχης θα έπρεπε να είναι πολιτικό πρόσωπο και να μην εκλέγεται. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θα βγάλουν σπυράκια με αυτή την αναφορά.

Θεωρώ ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει τη δουλειά του σωστά όταν σκέφτεται ότι θα πρέπει την επόμενη μέρα να ψηφιστεί.

¨”Πρέπει να σπάσουμε αυγά για να φτιάξουμε ομελέτα και δεν ξέρω πως είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε τον καθρέφτη μας και να σκεφτούμε πριν πάμε να ψηφίσουμε αν ψηφίζουμε πρόσωπα βάση φιλικών σχέσεων η βάση ικανοτήτων.

Για αυτό το λόγο πρέπει να σκεφτούν και όσοι εκλέγονται κι αν κοιτάξουν την προϊστορία του τόπου, κανείς δεν έχει επανεκλεγεί δεύτερη φορά, είναι πολύ παλιά στο παρελθόν η δεύτερη συνεχόμενη εκλογή.

Οπότε οι τοπικοί άρχοντες από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να λειτουργούν με βάση το γεγονός ότι ίσως δεν επανεκλεγούν την επόμενη φορά, να βάλουν κάτω να πράξω τώρα που είχαν κι ας μην εκλεγούν ξανά, θα δικαιωθούν μετά από τόσα χρόνια, όπως τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Σκληρό που όλοι τον έβριζαν για το γεφυράκι και δικαιώθηκε στη συνέχεια.”

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8587 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*