Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στον Prisma 91.6: “Αυτή την στιγμή στα νησιά είναι όλες οι δομές, όλα τα κέντρα έχουν υπερπληθυσμό…”

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 12 στον prisma radio 91.6 και ”Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένη του Χρήστου Τσούτση τηλεφωνικά στην εκπομπή ήταν η κα. Τσιριγώτη.
Η κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στρατηγός της ΕΛΛΑΣ ε.α, ήταν η πρώτη γυναίκα στρατηγός στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες (Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας Δυτικής Αττικής, καθώς και Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιά) και επιτελικές θέσεις κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών Τάξης και Ασφάλειας της ΕΛΛΑΣ.
Έχει μείνει δικαίως στην συνείδηση των πολιτών ως η στρατηγός(επί) των προσφύγων.
Υπήρξε προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και ήταν η γυναίκα που άσκησε τον επιχειρησιακό συντονισμό της διαχείρισης των πρωτοφανών προσφυγικών ροών το καλοκαίρι του 2015.
Επί των (διοικητικών) ημερών της η Ελληνική Πολιτεία έλαβε τους πρώτους επαίνους αντί των αφ’ υψηλού επικρίσεων- από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, τα Ηνωμένη Έθνη, την Ε.Ε., τις Μ.Κ.Ο., ακόμα και τα διεθνή media- για τον ανθρώπινο τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός της στο συγκλονιστικό φαινόμενο της προσφυγιάς.

Συζητήσαμε αναλυτικά μαζί της, για την σημερινή εικόνα που επικρατεί στην Λέσβο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που φιλοξενούν προσφυγικές δομές,
Επίσης ακούσαμε προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και τι πρέπει να συμβεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα.

” Η Διαχείριση του μεταναστευτικού στο εσωτερικό της χώρας είναι καθαρά εθνικό θέμα..” ” Το μεταναστευτικό δεν εμφανίστηκε χτες ούτε προχτές στην Ελλάδα, απασχολεί 40 χρόνια την χώρα μας…”
” Αυτή την στιγμή στα νησιά όλες οι δομές , όλα τα κέντρα έχουν υπερπληθυσμό..”
” Στην Μόρια το πρόβλημα της χωρητικότητας ήταν εμφανές και χαρακτηριστικό..” ” Αυτό που έγινε στην Μόρια για όσους ασχολούνται με το προσφυγικό ήταν αναμενόμενο…”
” Ο υπερπληθυσμός αλλά και οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης δημιουργούν πάντα τέτοια προβλήματα..”
” Οι υπηκοότητες ποτέ δεν ήταν ίδιες…”
” Μετά το 2013 όσες ροές εισέρχονται παράνομα στην χώρα είχαν προσφυγικό προφίλ..” ” Η πλειονότητα σήμερα των ανθρώπων αυτών βρίσκεται στα νησιά, είναι και ο Έβρος όμως…”
” Υπάρχουν 4.000 ανήλικα αυτή την στιγμή στο Καράτεπε στο προσωρινό καταυλισμό που έχει φτιαχτεί…”
” Από τον Έβρο βλέπουμε ότι η πλειονότητα είναι οικονομικοί μετανάστες…”
” Όλοι κοιτάμε την διαχείριση, κανείς δεν κοιτάει όμως την ένταξη..”
” μέσα σ’ ένα χρόνο αυστηροποιήθηκε δύο φορές ο νόμος περί ασύλου..” ” Δεν πρέπει να να έχουμε αυταπάτες και να μην λέμε την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες..” ” Το κράτος πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο ένταξης αυτών των ανθρώπων..” ” Η ενσωμάτωση είναι κάτι που μπορεί να γίνει στην τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη γενιά..”
” Η ένταξη είναι κάτι που πρέπει να κάνει το κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης…”
” Ο καταυλισμός στην Λέσβο είναι προσωρινός.., δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ…”” Δεν μπορεί να αντέξει το χειμώνα, δεν υπάρχει προστασία στο σημείο…” ” Δεν το τίμα τον άνθρωπο, οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές..” ” Στην ενδοχώρα υπάρχει πρόβλημα.., διότι κλείνουν δομές…”
” Οι ροές στατιστικά έχουν πέσει..”
” Τον Έβρο δεν μπορεί να το σφραγίσεις.., μπορείς να τον περιορίσεις…” ” Θέλει οργάνωση…” ” Μικρές δομές ίδιας υπηκοότητας..”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*