Μάκης Μελάς στον Prisma 91,6: “Η Βασιλική πλημμυρίζει και η περιφερειακή ενότητα κρατάει αδιάθετα ποσά για αντιπλημμυρικά έργα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων….

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μελάς αναφορικά με τις πλημμύρες που βούλιαξαν τη νότια Λευκάδα και πιο συγκεκριμένα την Βασιλική.

Σχολιάζοντας την απόφαση να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Απολλωνίων,  είπε ότι με την απόφαση αυτή θα τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης τα αιτήματα του δήμου και της περιφέρειας, καθώς ότι έχει σχέση με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων το χειρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα, ότι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις των υπολοίπων τα διαχειρίζεται ο Δήμος Λευκάδας, μέσα από μία διαδικασία συμπλήρωσης εντύπων.

Ο κύριος Μελάς έκανε αναφορά στα ρέματα στη Βασιλική, αλλά και της χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν κυρίως στην περιφέρεια και μένουν ανενεργές.

“Είναι η πολλοστή φορά που η Βασιλική και η νότια Λευκάδα πλημμυρίζει, αυτό είχε συμβεί και επί δικής μου δημαρχίας το 2002 και επί κυρίου Λογοθέτη, Αραβανή, ωστόσο είναι η τρίτη φορά που πλημμυρίζει μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Η πρώτη ήταν το 2017, η δεύτερη το 2018 και η τρίτη τώρα. Μάλιστα μετά την πλημμύρα του 2018, υπήρξε και μία ενεργοποίηση υπαλλήλων της περιφέρειας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή και κατέγραψαν γραπτές απόψεις τις οποίες έστειλαν στον τότε περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χαλικιά.

Είχε συνταχθεί και μία σχετική μελέτη που αναφερόταν στις περιπτώσεις Βασιλικής, γιατί είχε κι άλλες μέσα και η μελέτη αυτή κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2019 πριν την αποχώρηση τους, ως χαμένοι των εκλογών, δεν πήρε ωστόσο ποτέ το πράσινο φως να περάσει από οικονομική επιτροπή και να δημοπρατηθεί το έργο.

Απεναντίας με την καινούργια Περιφερειακή αρχή συντάχθηκε νέα μελέτη.

Πρέπει να σας πω όμως ότι ζημιές υπήρξαν εκτός από την Βασιλική και στον Πόρο, Βασιλική, Φτερνό, στον Κάμπο του Σύβρου, ο δρόμος του Γιαλού έπαθε κάποιες μικρές ζημιές, ωστόσο δεν έπαθε τίποτα ο δρόμος των Εγκρεμνών, γιατί εκεί ήταν σαν να μην έβρεξε μπροστά σε αυτό το οποίο έγινε.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης “Όλοι για την Λευκάδα” για την κατάσταση που επικρατεί στο γήπεδο, ανέφερε ότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από την υπόθεση της νότιας Λευκάδας, γιατί έχει φοβερές ευθύνες και όποιος θέλει μπορεί να βγει να απαντήσει.

Όλοι γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στο δημοτικό στάδιο, ότι έχει χρηματοδοτηθεί από χρήματα της περιφέρειας, για το τι έχει συμβεί με το γήπεδο των Τσουκαλάδων κτλ.

Σύμφωνα με τον Μάκη Μελά υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι που πλημμυρίζει η Βασιλική.

Ο πρώτος είναι η μη κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων κατά το παρελθόν με συν ευθύνη της περιφέρειας και του δήμου, και του δήμου Απολλωνίων παρελθοντικά, αλλά και εσύ συνέχεια του μεγάλου Δήμου.

Το δεύτερο είναι η κατασκευή του αυθαιρέτου παραλιακού μετώπου πού έγινε ως πεζόδρομος και το χτίσιμο που έγινε μπροστά στο δημαρχείο μια λιθιάς που φαίνεται στις φωτογραφίες γκρεμισμένη και αποκλειστικές ευθύνες έχει η δημοτική αρχή παλιότερα και η προηγούμενη δημοτική αρχή που έκανε όλο αυτό τον πεζόδρομο χωρίς καμία συγκεκριμένη μελέτη και χωρίς υδραυλικές μελέτες, και πήγαν βάσει υψομετρικών ενώ γνωρίζουν πως έπρεπε να πάνε βάση το ανάγλυφο του εδάφους.

Το τελευταίο είναι η αυθαίρετη και παράνομη παρέμβαση που έγινε από κάποιον ιδιώτη στις όχθες του Ρουπακιά, αφού έγινε το έργο της περιφέρειας και περιόρισε τις όχθες του χειμάρρου.

Ωστόσο οι ευθύνες της περιφέρειας είναι ακόμα μεγαλύτερες γιατί με το νόμο τον 4258-2014, η ευθύνη σε ότι έχει σχέση με  υδατορεύματα της ανήκει αποκλειστικά.

“Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας τα τελευταία δύο χρόνια παρόλο που είχε δεχτεί αιτήσεις από ανθρώπους οι οποίοι φώναζαν  ότι θα πλημμυρίσουν και θα καταστραφούν από το 2016, πήραν απάντηση 5 Δεκεμβρίου του 2019 από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, λέγοντας πως ύστερα από αυτοψία της υπηρεσίας και την διάβρωση του πρανού του χειμάρρου που  αναφερόντουσαν, δεν χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Το αίτημά σας καταγράφεται και επιφυλασσόμαστε σε επόμενες χρηματοδοτήσεις και εφόσον δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες να επανέλθουμε.”

Τα δύο τελευταία χρόνια και μετά από την θεσμοθέτηση εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης, ειδικά μετά τα συμβάντα στον Ασπρόπυργο και τη Μάντρα για τις πλημμύρες, μπαίνουν υποχρεωτικά αντιπλημμυρικά έργα με ανάλογο ποσοστό από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας περίπου στις 14 Σεπτεμβρίου, κράτησε αδιάθετα ποσά για τα αντιπλημμυρικά έργα, και πρέπει αυτά να τα ακούν οι κάτοικοι της Βασιλικής, γιατί προχθές τους επισκέφτηκε ο κύριος αντιπεριφερειάρχης, όμως δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, ούτε συμμετείχε σε συσκέψεις. Τι φοβόταν την κατακραυγή του κόσμου;

Κρατάει λοιπόν αδιάθετα ποσά για αντιπλημμυρικά 750.000 ευρώ που δόθηκαν το 2018 για να χρησιμοποιηθούν το 2019. Αυτά είναι τα χρήματα που θριαμβολογεί στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, στο τέλος αφού παρηγόρησαν τους κατεστραμμένους, δίνοντάς τους κουράγιο ότι θα το ξεπεράσουμε και θα γίνουν καταγραφές, ωστόσο δεν μας λένε για ποια έργα θα πάνε αυτά τα χρήματα και πώς θα γίνονται όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Επίσης υπάρχουν άλλα 750.000 ευρώ για το 2019 προς 2020 και ευελπιστούμε ότι σύμφωνα με αυτή τη διάταξη που έχει εφαρμοστεί θα πάρουμε άλλα 750.000 ευρώ, αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για σημαντική χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα.

Από συζητήσεις που έχω κάνει με τους ντόπιους στον χείμαρρο του Ρουπακιά στην θέση “Ματσαγκάνι” που είναι μία γεώτρηση της Κοντάρενας, είχε καταρρεύσει το ανάχωμα και έγινε αυτή η πλημμύρα, την οποία επισκέφθηκαν χθες τόσο ο δήμαρχος Λευκάδας και ο κύριος βουλευτής.

Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση όλων των κυριότερων υδατορεμάτων από την περιφέρεια όχι μόνο στη Βασιλική, με μελέτες και όχι με τεχνικές βοήθειες που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα γιατί η περιφέρεια έχει πλέον αρμοδιότητα.

Πρέπει να αποκατασταθεί το παραλιακό μέτωπο στη Βασιλική και να γίνουν οι απορροές των χειμάρρων όπως πρέπει. Να κατασκευαστεί το αντιπλημμυρικό έργο στο Ρουπακιά σύμφωνα με παλιές μελέτες. Πηγαίνει ο κάθε πολίτης και κλαίγεται πως θα καταστραφεί η περιουσία του, του βάζουν 40m σε συνέχεια έρχεται το νερό και το παίρνει.

Αυτό που εκκρεμεί και δεν έχουν ανοίξει οι προσφορές, καθώς η οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας δεν έχει προβεί σε ανάδειξη εργολάβου, να κοιτάξει να άρει τη δημοπράτηση προκειμένου να ενταχθούν στη μελέτη όλες οι ανάγκες που προέκυψαν για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Απολλωνίων, γιατί η μελέτη που δημοπρατήθηκε κάνει λόγο για Νυδρί, Επίσκοπο, Λυγιά και Κατούνα, περιοχές που μπορούν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα στις επόμενες 750.000 Ευρώ.

Είχαμε τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά τα χρήματα από το 2018 στο 2019, περάσαμε στο 2019- 2020 και η Βασιλική πλημμύρισε γιατί τα χρήματα καθόταν.

Και ενώ έχουμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν και υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, κάθε τόσο συνεδριάζει το τεχνικό συμβούλιο της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας, όπως για παράδειγμα στις 31 Αυγούστου και αποφάσισε να προσλάβει ένα τεχνικό σύμβουλο για την αποκατάσταση των κτιρίων των κέντρων υγείας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας. Μα το κέντρο υγείας Βασιλικής ήδη γίνεται.

Επίσης τεχνική βοήθεια για την επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου “παράκαμψη Καλαμιτσίου.” νομίζω ότι μέχρι πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς μας έλεγε ότι είναι έτοιμος και πλέον χρειαζόμαστε 8.000 για να την επικαιροποιήσουμε. Τις απαλλοτριώσεις θα τις πληρώσουμε;

Τοπογραφική αποτύπωση του δρόμου Πόντε Γήρας ύψους 18.000 ευρώ. Μα ο Αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων μιλώντας στο ραδιόφωνο είπε ότι καταθέτει μελέτη ύψους 520 χιλιάδων ευρώ. Γιατί να πληρώσει η περιφέρεια την αποτύπωση και σε τι θα ωφελήσει, για ένα έργο που δεν ανήκει στην περιφέρεια αλλά στο δήμο Λευκάδας.

Σύμφωνα με τον κύριο Μελά η ολιγωρία της περιφέρειας δεν δικαιολογείται καθώς αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους μηχανικούς που είχε ποτέ, καθώς στην όλη διαδικασία ο δήμος λειτουργεί επικουρικά ο οποίος καλώς ή κακώς έστειλε μηχανήματα, κάποιοι από τους ανθρώπους του ήταν στη Βασιλική, στη συνέχεια αύξησε το αίτημα για να εμφανιστούν και άλλα μηχανήματα για να σπάσουν το τοιχίο στην παραλία της Βασιλικής και έχει δεσμευθεί για αντιπλημμυρικό έργο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ πίσω από την αστυνομία και το σχολείο, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες γιατί η έκταση της Βασιλικής είναι πολύ μεγάλη και είναι πάρα πολύ μεγάλος όγκος του νερού που δέχεται η περιοχή.

Πάντως απορώ με όλα αυτά που λέμε αν η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δεν ακούει καλά, καθώς πραγματικά δεν έχει την απορία να μάθει αν ισχύουν τόσα από όσα λέμε;

Εμείς λέμε μία πραγματικότητα και ευτυχώς που μας ακούει ο κόσμος για να πληροφορηθεί ο κόσμος γιατί υπάρχει αδιαφάνεια καθώς επισημαίνουν ότι αυτοδιοικητικά διανύουμε την χειρότερη περίοδο.

Το σύστημα λειτουργεί πάντα όπως θέλουν οι επικεφαλής. Αυτός που έγραψε το 2018 το ενημερωτικό που σας ανέφερα πριν,  απομακρύνθηκε από την υπηρεσία γιατί δεν ήταν αρεστός και φτάσαμε σε ένα σημείο οι ενδιαφερόμενοι να παίρνουν τον εργολάβο της πλωτής  γέφυρας κατηγορώντας τον  ότι μου δίνει εμένα τα στοιχεία και βγαίνω και τα λέω στο ραδιόφωνο!!!

Εμείς τους λέμε ότι διαβάζουμε τα έγγραφα από τη Διαύγεια, μεταφέρω όλα όσα συζητούνται στα καφενεία και μπορεί να μην τα έχουν πάρει είδηση γιατί κοιμούνται στα χαμομήλια.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του επανέλαβε πως ο νόμος 4258 λέει στο άρθρο 7 στην παράγραφο 3 υπό παράγραφο 1 ότι κατ εξαίρεση έργα διευθέτησης αντιπλημμυρικής προστασίας υδατορεμάτων μπορούν να πραγματοποιούνται και από ιδιώτες με την επιφύλαξη του παρόντος νόμου διαδικασίας.

Με άλλα λόγια μήπως ο κόσμος θα πρέπει να ενδιαφερθεί, γιατί μου είπαν κάποιοι πως ζητήσαμε από την περιφέρεια να το φτιάξουμε μόνοι μας και μας το απαγόρευσαν. Όμως αν είναι σύμφωνα με το νόμο που το διάβασα και τα κάνουν όλα όπως πρέπει γιατί να μην μπορούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους, από το να περιμένει την περιφέρεια;

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8631 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*