Ο Ιανός έβγαλε σκάφη στη στεριά – Το φαινόμενο «καπουτσίνο» στην Ιθάκη – Επεσαν 300mm νερού

O Ιανός σφυροκοπά τη δυτική Ελλάδα και ιδίως το κεντρικό Ιόνιο όπου σημειώθηκαν τα πιο πολλά προβλήματα και οι μεγαλύτερες καταστροφές. Ειδικά στην Ιθάκη ο μεσογειακός κυκλώνας πέρασε με μανία και άφησε πίσω του δεκάδες προβλήματα. Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Φαρακλάτων από την Πέμπτη (00:00) έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (16:00) καταγράφηκαν 300 mm νερού, που μεταφράζεται σε 300 τόνους νερού ανά στρέμμα!

Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και σε μικρότερο βαθμό στη Λευκάδα.

Το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο από χρήστη του facebook είναι από τις Φρίκες της Ιθάκης. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία του άσπρου αφρού. Συγκεκριμένα ο άσπρος αφρός ονομάζεται «Cappuccino coast» από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Σύμφωνα με ειδικούς το φαινόμενο καπουτσίνο δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα κι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση (φύκια-ψάρια) σε συνδυασμό με τον παφλασμό των κυμάτων σε βράχους.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8613 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*