Νέα μέτρα Αττική: Μάσκες παντού από τα γραφεία μέχρι τις πλατείες [vid]

Μοιραστείτε το:

Με νέα, πιο αυστηρά, μέτρα στην Αττική επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει «φρένο» στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας ( 310 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 197 στο λεκανοπέδιο) επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει και το flash.gr για τις σχετικές προτάσεις των λοιμωξιολόγων. Από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, και για 14 ημέρες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων.

Τα δεδομένα της καθημερινότητας αλλάζουν ξανά για τους κατοίκους της Αττικής καθώς τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν χαμηλότερη πληρότητα σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες, κλειστά κέντρα διασκέδασης, λιγότερους καθήμενους ανά τραπέζι στην εστίαση, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου.

Με βάση την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της Αττικής, μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ως εξής:

  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
  • Σε ότι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012 που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.
  • Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ’ όσον είναι εφικτό.
  • Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.
  • Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.


Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει ένα πακέτο πρωτοβουλιών που εφαρμόζεται τόσο από την πλευρά του οικείου Δημάρχου και όσο των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας που επικεντρώνεται στις επιβαρυμένες περιοχές για την εφαρμογή των μέτρων.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, στην Αττική, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων. Το λεκανοπέδιο βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων και σε ποσοστό πάνω από τον εθνικό μέσο, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας. Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (πάνω από 60% με αυξητική τάση), ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα-αλγορίθμους ρίσκου δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.

Μένει να φανεί στην πράξη το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, από τη στιγμή που που πολλοί από τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Αττική, δείχνουν να έχουν «ξεχάσει» τον κορονοϊό: Πολλοί δεν φορούν μάσκες, και άλλοι δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Μαγιορκίνης: «Εκκολαπτήριο» της πανδημίας τα αστικά κέντρα

Σημεία αντοχής εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας παρά τα μέτρα που συνεχίζουν να λαμβάνονται επισήμανε στην αποψινή ενημέρωση ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιδημία δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί έναντι του κορονοϊού». Όπως επισήμανε, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και η αυξητική αυτή τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης».

Η Αττική, όπως είπε, που έχει το 1/3 του πληθυσμού, καταγράφει εδώ και αρκετές ημέρες, τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας. «Τα αστικά κέντρα είναι η Αχίλλειος πτέρνα και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια για τον νέο ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε πως μόνο με τη μείωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων, μπορεί να περιοριστεί η υπερμετάδοση και να γίνει ευκολότερη η ιχνηλάτηση.

Η μάσκα έχει αποδώσει ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημία που θα επιθυμούσαμε». Η όποια αύξηση του R πάνω από το 1 είναι λογικό να ανησυχεί τους ειδικούς είπε και προσέθεσε: «Η μάσκα έχει αποδώσει, όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων πιέζει το σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο να περιορίσουμε τις επαφές μας σε ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων έκανε λόγο για το φαινόμενο της “κοινωνικής φούσκας”. «Να δημιουργήσουμε “κοινωνικές φούσκες”, να περιορίσουμε γι’ αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις “κοινωνικές φούσκες” για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια». Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα , τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών και «αυτοί αποτελούν σήμερα την κορυφή της επιδημίας και εν συνέχεια έχουμε τις ηλικιακές ομάδες 45 έως 54 και 35 έως 44», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Το πρόβλημα με τις μάσκες στα σχολεία

Όπως ήταν λογικό, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ρωτήθηκαν για το θέμα που προέκυψε με τις… υπερμεγέθεις μάσκες που διανεμήθηκαν στους μαθητές των σχολείων, κατά την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, στην Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Σε παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών, απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το ζήτημα που δημιουργήθηκε.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της covid-19 στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα διορθωθεί και η αρμόδια επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών, οι οποίες «είναι ξεκάθαρες και θα είναι ίδιες, διότι βασίζονται στα διεθνή πρότυπα». Εξήγησε δε, ότι αυτό που έκανε το υπουργείο Υγείας, ήταν να διαβιβάσει τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες για να προχωρήσουν στο διαγωνισμό. «Χθες είχαμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές», τόνισε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο κ. Μαγιορκίνης, έσπευσε να τονίσει τη διαρκώς αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία πλέον εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα. Παρότι η αναλογία κρουσμάτων ανά πολίτη παραμένει σε μέτρια επίπεδα, το επίπεδο κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου είναι υψηλό, τόσο λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο (60%) όσο και λόγω της στενής επαφής μεταξύ των κατοίκων.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ