Καρά Τεπέ: 1.200 πρόσφυγες στη νέα δομή – Οι 35 θετικοί στον κορονοϊό

Μοιραστείτε το:

Συνολικά 1200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το πρωί. Από αυτούς κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού. Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Η εθνική οδός Μυτιλήνης-Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή παραμένει κλειστή για 8η ημέρα από χιλιάδες πυρόπληκτους φυγάδες του καταυλισμού της Μόριας, οι οποίοι ζουν στον δρόμο όσο και στα γύρω κτήματα και τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, καθώς για μία ακόμη ημέρα αρκετοί μετανάστες στη Λέσβο αρνούνται να μπουν στην προσωρινή δομή που δημιουργήθηκε στον Καρά Τεπέ.

Οι ρητές προειδοποιήσεις των αρμοδίων υπουργών

Οι αρμόδιοι υπουργοί ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στις πιέσεις και ότι κανείς μετανάστης, εκτός από τους ανήλικους ασυνόδευτους, δεν θα φύγει από το νησί. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος τόνισε ότι «αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία να πάρει μέτρα, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε χθες πως θα πρέπει να μπουν όλοι στον Καρά Τεπέ, αν θέλουν να επανεξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Πόσο θα στοιχίσει η νέα δομή στον Καρά Τεπέ

Όπως αναφέρει το site tonisi.gr, το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου ενέκρινε αστρονομικό ποσό μόνο για την ενοικίαση εκτάσεων ξερής και εγκαταλειμμένης γης στον Καρά Τεπέ προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο μόνιμο ΚΥΤ. Συνολικά 2.750.000 ευρώ πρόκειται να κοστίσει στο ελληνικό κράτος η νέα δομή προσφύγων που δημιουργείται στον Καρά Τεπέ, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Αναλυτικά, σύμφωνα με δυο προχθεσινές αποφάσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» δεσμεύονται τα παρακάτω ποσά:

– 142.051 ευρώ για την ενοικίαση γεωτεμαχίων για τη λειτουργία προσωρινής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έως τις 31.12.2020.

– Επίσης δεσμεύονται άλλα 2.750.000 ευρώ (550.000 ευρώ το χρόνο) για τη μίσθωση των ίδιων γεωτεμαχίων στην περιοχή Καρά Τεπέ.

«Η παραπάνω έγκριση παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για την ένταξη των εν λόγω υποχρεώσεων στις προβλέψεις του για τα αντίστοιχα έτη κατά την κατάρτιση των επόμενων Μ.Π.Δ.Σ. και ετησίων προϋπολογισμών» καταλήγει η απόφαση.

Όπως επισημαίνεται στο stonisi.gr η ενοικίαση του συγκεκριμένου χώρου αποδεικνύει προφανώς ότι η νέα, κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενη «προσωρινή», δομή στον Καρά Τεπέ είναι ο χώρος όπου θα αναπτυχθεί το μόνιμο ΚΥΤ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Το μέγεθος δε της όλης έκτασης, πολλές εκατοντάδες στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης και της έκτασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δείχνει ότι θα είναι ένα τεράστιο ΚΥΤ πολύ μεγαλύτερο αυτό της Μόριας, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άμεση επαφή με κατοικημένες περιοχές και πολλές δεκάδες επιχειρήσεις, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό Παναγιύδα.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ