Κακοκαιρία «Ιανός»: Φθινοπωρινή πρεμιέρα με βροχές και θυελλώδεις ανέμους – Ποιες περιοχές θα σαρώσει

Μοιραστείτε το:

Η κακοκαιρία «Ιανός» -η πρώτη του φετινού φθινοπώρου- θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο Πέμπτη, εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, η οποία αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού», όπως βάφτισε την κακοκαιρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου “Meteosat-11” της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) την Τετάρτη 16/09/2020 στις 08:55. τοπική ώρα, επεξεργασμένη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Με κόκκινες αποχρώσεις οι κορυφές των νεφών με θερμοκρασίες κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η εκτίμηση του Σάκη Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα, που είναι πιθανό να πλησιάσει την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο γνωστός μετεωρολόγος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: «Μεσογειακή τροπική ύφεση, Μεσογειακή τροπική θύελλα, Μεσογειακός κυκλώνας, ή ένα απλό βαρομετρικό χαμηλό το σύστημα ανοιχτά της Λιβύης? Κατά την ταπεινή μου άποψη σύμφωνα με όσα έχουμε διδαχτεί από παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης για να μάθουμε την εξέλιξη και την ακριβή τροχιά που αυτό θα πάρει! Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook».

Μεσογειακή τροπική ύφεση, Μεσογειακή τροπική θύελλα, Μεσογειακός κυκλώνας, ή ένα απλό βαρομετρικό χαμηλό το σύστημα…

Gepostet von Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou amDienstag, 15. September 2020

Τι είναι ο Μεσογειακός κυκλώνας

Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισήμανε ότι η πλειονότητα των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane (όπως είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας.

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ