Στρατιωτική θητεία διάρκεια: Αυτές τις αλλαγές προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Μοιραστείτε το:

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς στους δώδεκα μήνες ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της θητείας και της εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.  Αυτήν τη στιγμή η θητεία είναι στους 9 μήνες, σε αντίθεση με την αεροπορία και το ναυτικό που ήδη είναι στους 12.

Το θέμα έχει τεθεί πολλάκις από την στρατιωτική ηγεσία, ενώ σχετικές εισηγήσεις είχαν γίνει και προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, τα γεγονότα στον Έβρο και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τους τελευταίους δύο μήνες στο Αιγαίο κατέστησαν επιτακτική την συζήτηση ενώ πλέον θεωρείται επιβεβλημένο να ληφθούν αποφάσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός μελέτησε τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έκανε διεξοδικές συζητήσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους στενούς συνεργάτες του για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Μάλιστα, όπως  εκτιμάται με την αύξηση της θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, θα αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός όσων υπηρετούν στον στρατό ξηράς. Το προσωπικό αυτό κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με πηγές, για την καλύτερη επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε την πρόθεση της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεπεράσει η θητεία τους 12 μήνες για κανένα σώμα, καθώς, όπως είπε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν πρόκειται η θητεία να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Αυτό το θεωρώ απολύτως δεδομένο».

Στρατιωτική θητεία: «Εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση από τα 18», είπε ο πρωθυπουργός [vid]

Ένα άλλο θέμα που συζητείται είναι η υποχρεωτική στράτευση στα 18, με τους νέους να αφήνουν πίσω τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν εξαιρέσεις για λόγους υγείας και για οικογενειακούς και κοινωνικούς λόγους.

Για το θέμα αναμένονται αποφάσεις εντός του 2020 με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από τους αρμόδιους συνεργάτες του να έχει μια πλήρη εικόνα για να πάρει την τελική απόφαση.

Όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης «δεν έχουμε πάρει κάποια οριστική απόφαση, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμη είναι τελικά η υποχρεωτική στράτευση στα 18», συμπληρώνοντας ότι περιμένει να πειστεί πως μια τέτοια αλλαγή «θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη 15 χιλιάδων οπλιτών πενταετούς θητείας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ