Ελληνοτουρκικά: Το Oruc Reis στην Αττάλεια και τα νέα δεδομένα

Μοιραστείτε το:

Την ώρα που η Αθήνα χαιρετίζει ως «κίνηση αποκλιμάκωσης» την αποχώρηση του Oruc Reis δια στόματος του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, το όλο θέμα σε μία δεύτερη ανάγνωση φαίνεται ότι αφήνει πίσω του το γκριζάρισμα περιοχών της ελληνικής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα η τουρκική υποχώρηση ωθεί πλέον την ελληνική πλευρά σε αλλαγή τακτικής καθώς πιθανότατα:

  • Ακυρώνονται οι αναμενόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αφήνοντας έτσι ατιμώρητες τις επί δύο μήνες τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
  • Η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με τη γείτονα χώρα με όρους που θέτουν οι ξένες δυνάμεις κυρίως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, με αντικείμενο την επήρεια του Καστελόριζου.

«Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία» τόνισε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βλέπει ως αποκλιμάκωση την αποχώρηση του Oruc Reis και υποβαθμίζει τις υπόλοιπες τουρκικές προκλήσεις όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ενώ διεμήνυσε ξεκάθαρα πως: «Δεν θέλουμε κυρώσεις, διότι αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε αποκλιμάκωση».

Καλό είναι να αναρωτηθεί κανείς: Έκανε πράγματι πίσω η Τουρκία, ηττήθηκε δηλαδή ο κ. Ερντογάν ή πρόκειται για έναν ακόμη ελιγμό. Καλό είναι να έχουμε πάντα υπόψιν ότι:

  • Δεν καταργείται η αναθεωρητική νέο-οθωμανική ατζέντα
  • Η Τουρκία κερδίζει χρόνο, χωρίς όμως να ανακαλεί ούτε κατ’ ελάχιστον την λίστα με τις απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις της σε βάρος της χώρας μας.
  • Σπρώχνει την Ελλάδα σε έναν διάλογο με διεθνή επιτήρηση που δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί
  • Οι Ευρωπαίοι θα περιορίσουν, αν όχι ακυρώσουν πλήρως, το εύρος και τον χρόνο πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας
  • Οι ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για τα ελληνοτουρκικά: «Βρείτε τα με διάλογο» λένε όλες οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με την ατζέντα που η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλλει. Δεν μπορεί να συζητηθεί για παράδειγμα θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ,το οποίο και χθες έθεσε επιτακτικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ωστόσο, όσο κι αν η διεθνής κοινότητα βιάζεται να ρυθμίσει την ελληνοτουρκική διένεξη, ακόμα και με μια πολυμερή διάσκεψη, η Αθήνα θα πρέπει να απορρίψει την επιδιαιτησία και να εστιάσει στη διαφορά της με την Τουρκία: την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Βεβαίως η ελληνική πλευρά οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και κυρίως να έχει συγκεκριμένες προτάσεις  κι έναν σαφή και αδιαπραγμάτευτο κατάλογο με θέματα κυριαρχίας που η χώρα μας εκ προοιμίου να απορρίπτει τη συζήτησή τους.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ