Άνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι με μάσκες, προβλήματα και αγωνίες [vids]

Μοιραστείτε το:

Το πρώτο μεγάλο «crash test» για την ελληνική κοινωνία στη μάχη κατά του κορονοϊού μετά την επιστροφή από τις διακοπές είναι το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στα σχολεία τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με φόντο την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας. Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές όλων των βαθμίδων θα γίνει με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με άλλες χρονιές.

Πλέον, εκτός των βιβλίων, των μολυβιών και των άλλων σχολικών ειδών απαραίτητο αξεσουάρ είναι και η μάσκα, όπως και η πιστή τήρηση των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εκπαιδευτικοί και μαθητές (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) θα φορούν μάσκα, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία. Με μάσκες, αντισηπτικά και αρκετή αγωνία, λοιπόν, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.


Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή επισημαίνουν ότι δεν αρκούν οι μάσκες, καθώς χρειάζονται λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, περισσότερες αίθουσες διδασκαλίες, προσλήψεις διδακτικού αλλά και ανθρώπους για την τήρηση της καθαριότητας. Με αυτά τα δεδομένα, οι υπεύθυνοι σε πολλά σχολεία κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσπάθησαν τις προηγούμενες ημέρες να αραιώσουν τμήματα μεταφέροντα  θρανία από τη μια αίθουσα στην άλλη. Δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς είναι θορυβημένοι καθώς ήδη έχουν παρουσιαστεί κρούσματα σε εκπαιδευτικούς σε αρκετά σχολεία. Επιπλέον, η η διαχείριση ύποπτων συμπτωμάτων στα σχολεία απαιτεί επιπλέον ιδιαίτερο χειρισμό.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς περιλαμβάνει τον καθιερωμένο αγιασμό, με την πιστή τήρηση των μέτρων, ενώ αμέσως μετά οι μαθητές θα ακολουθήσουν το εξής πρόγραμμα:

  • Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
  • Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
  • Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου / παγουριού ανά μαθητή
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Για τα νηπιαγωγεία θα ακολουθηθεί παρόμοιο πρόγραμμα:

• Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
• Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)
• Διανομή μάσκας ανά μαθητή
• Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

Μητσοτάκης: Όλα είναι έτοιμα

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Είναι μια πολιτική, την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. «Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον» συμπλήρωσε. «Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα» εξήγησε και αναφέρθηκε στις μάσκες, οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε μαθητές και δασκάλους. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί η διανομή των μασκών σε όλη την περιφέρεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο» τόνισε. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους να τηρούν τις συστάσεις των ειδικών για χρήση μάσκας. «Ο λόγος που επιμένουμε σε μάσκα είναι ότι αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος». «Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στις ευάλωτες ομάδες» συνέχισε.


«Ο λόγος για τον οποία επιλέξαμε τις μάσκες ήταν επειδή ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις ώστε να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα» είπε. «Όπως και κρίθηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να μεγαλώσουμε τη διάρκεια της σχολικής ημέρας γιατί αυτό θα δημιουργούσε κοινωνικά προβλήματα σε γονείς, ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα» συμπλήρωσε. «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα, υπάρχουν όμως πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ, για το πως κλείνουν τμήματα, τάξεις, ακόμα και σχολεία» κατέληξε.

Oι οδηγίες των ειδικών για τα σχολεία

Πολύτιμες οδηγίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παραθέτει στο φυλλάδιο του τους 6 βασικούς κανόνες:

  • Πλένουμε καλά τα χέρια,
  • χρησιμοποιούμε σαπούνι,
  • δεν χαιρετάμε με χειραψία,
  • χρησιμοποιούμε αντισηπτικό,
  • αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές,
  • κρατάμε αποστάσεις

Στο μήνυμα που συνοδεύει τις οδηγίες για τον κορονοϊό αναφέρει: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά μέσα στις συνθήκες της πανδημίας από τον κορωνοϊό, που σας υποχρεώνουν να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να ακολουθήσετε νέους κανόνες ατομικής και συλλογικής υγιεινής για την προστασία της υγείας όλων μας. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής είναι κοντά σας γι ανα σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες που αν τις εφαρμόσετε σωστά, θα πετύχετε να περάσετε μια αποδοτική σχολική χρονιά, με υγεία και ασφάλεια. Οι οδηγίες είναι απλές και κατανοητές απ’ όλους, μικρούς και μεγάλους, δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία και δεν εμποδίζουν την παρακολούθηση των μαθημάτων».

Στο δεύτερο τμήμα του φυλλαδίου ο ΙΣΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει οι μαθητές να πηγαίνουν σχολείο, τί πρέπει να έχουν μαζί τους, τι οφείλουν να κάνουν στα διαλείμματα και κατά τη μετάβαση και αποχώρησή τους από το σχολείο.

Τι ισχύει για τους μαθητές που δεν φορούν μάσκα

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Προβλήματα και αστοχίες με τις μάσκες

Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι μάσκες θα φτάσουν εγκαίρως στα σχολεία της χώρας για το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό. Πολλά σχολεία αναμένεται να μην παραλάβουν μάσκες ή να παραλάβουν οριακά μια μάσκα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για 410.000 τεμάχια, που έγινε από την ΚΕΔΕ, σε συνθήκες πίεσης, κρίθηκε άγονος. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που διενήργησε τον προσυμβατικό έλεγχο, έκρινε ότι, επειδή τρεις προμηθευτές δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις με την ΚΕΔΕ. Άρα προέκυψε ένα «κενό» στην προμήθεια, που αντιστοιχούσε σε 436.329 μάσκες. Μολονότι στη συνέχεια η Επιτροπή Διαγωνισμού της ΚΕΔΕ επέλεξε τον πρώτο επιλαχόντα ανάδοχο, το κενό στην προμήθεια παραμένει μεγάλο καθώς απομένει να αγοραστούν 410.000 μάσκες.

Νέος διαγωνισμός

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συγκάλεσε εκτάκτως διά περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. του αυτοδιοικητικού οργάνου, προκειμένου να επικυρωθεί ως εν μέρει άγονος ο διαγωνισμός για τις 410.000 μάσκες και ακολούθως να γίνει νέα προκήρυξη διαγωνισμού. Έτσι, λοιπόν, οι προμηθευτές καλούνται να καταθέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες προσφορές για 90.000 μάσκες διαστάσεων 10 επί 18 εκατοστών, όπως και για 320.000 μάσκες διαστάσεων 12 επί 22 εκατοστών.

Παραλαβή και διανομή μασκών από το δήμο Γλυφάδας

Ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε, μάλιστα, τους δήμους όλης της χώρας και τη σχολική κοινότητα να συνδράμουν «προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία». Ανέφερε στη δήλωσή του: «Από την 24η Αυγούστου ξεκίνησε μία μάχη με τον χρόνο από τους 20 αναδόχους του έργου, προκειμένου να γίνει προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Με δεδομένη τη δυναμικότητα της παραγωγής αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά τους, ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή 11.9 αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής» είπε.

«Με τις μάσκες θα μειωθεί η εξάπλωση όλων των ιώσεων»

Για τη την χρήση μάσκας από τους μαθητές, τις συνθήκες στα σχολεία και τις αντιδράσεις, μίλησε στον Ant1, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Επανέλαβε τις οδηγίες για το πώς θα γίνεται στα σχολεία η διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε ότι η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους. «Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν

Δεν θα ηχήσει σε όλα τα σχολεία το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολεία, το υπουργείο έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Επίσης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται οι ακόλουθες σχολικές μονάδες:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Τέλος, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο ενημερώνει ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης, Task Force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου, στα τηλέφωνα 213 1510984, 213 1510985 και 213 1510986, είτε μέσω email στη διεύθυνση [email protected]

Σοφία Ζαχαράκη: Πως θα κλείνουν τα σχολεία αν υπάρχει κρούσμα

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» τόνισε ότι όλα θα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων καθώς η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Όσον αφορά την πιθανότητα να κλείσουν ξανά τα σχολεία τις επόμενες ή να μην ανοίξουν όλα αύριο ή κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η ίδια μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πάντα μετά από εισηγήσεις του ΕΟΔΥ.«Προς το παρόν κινούμαστε στην κατεύθυνση της κανονικής έναρξης της σχολικής χρονιά. Αν αλλάξει κάτι μέσα στην ημέρα, θα ενημερωθούν οι κάτοικοι» ανέφερε η υφυπουργός και συνέχισε: «Θα σχολεία θα κλείσουν μόνο στην περίπτωση που έχουμε σωρεία κρουσμάτων και μόνο αν το συστήσει ο ΕΟΔΥ».

Όσον αφορά στην ανάγκη λιγότερων παιδιών ανά τμήμα, η κ. Ζαχαράκη τόνισε αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. «Μπορεί να έχουμε ολιγομελή τμήματα σε κάποιες περιοχές ή πιο πολυπληθή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αφού δόθηκε η κατεύθυνση να ανοίξουν τα σχολεία με το δυναμικό που ξέρουμε και την έξτρα κατεύθυνση την χρήση μάσκας εμείς πορευόμαστε με αυτόν τον κανόνα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να σπάσεις τα τμήματα και να μεταφέρεις τα παιδιά σε αίθουσες που δεν υπάρχουν ή δεν είναι ελεγμένες ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί» είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Πώς θα ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, «προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον COVID-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη».

Η Υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

  • αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορονοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορονοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ