Σακελλαροπούλου Καστελόριζο: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την επίσκεψη [vids]

Μοιραστείτε το:

Συναγερμός στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του, στον απόηχο των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων και των εμπρηστικών δηλώσεων της Άγκυρας. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί χωρίς «απρόοπτα», δηλαδή χωρίς παρενοχλήσεις του αεροσκάφους που θα μεταφέρει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με επισκέψεις άλλων αξιωματούχων.

Αρχικά, η κυρία Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στη Ρόδο όπου στις 10.00 το πρωί θα πετάξει με ελικόπτερο Chinnok το Καστελόριζο. Το ελικόπτερο που θα μεταφέρει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα το συνοδεύουν δυο ιπτάμενα ραντάρ και δυο τετράδες F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Παράλληλα, στο λιμάνι και γύρω από το νησί βρίσκονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε: Μυστήριο με την πορεία του Oruc Reis – Φέρεται να επιστρέφει στην Τουρκία


Η επίσκεψη έχει πολύ υψηλό συμβολισμό, σε μια περίοδο κατά την οποία οι Τούρκοι κλιμακώνουν με κάθε τρόπο την ένταση. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα σκέφτεται να ανανεώσει την παράνομη Navtex, και να τη φέρει βορειότερα, πιο κοντά δηλαδή στο Καστελόριζο. Ωστόσο, μυστήριο καλύπτει την πορεία του Oruc Reis, το οποίο το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 2020, μόλις λίγες ώρες πριν τη λήξη της τουρκικής NAVTEX, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία κινούνται με διπλάσια ταχύτητα από αυτή με την οποία έπλεαν τις τελευταίες 35 ημέρες, και φέρεται να πλέει προς τα τουρκικά παράλια.

Όπως έχουν διαταχθεί οι ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή, φαίνεται πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το σενάριο του ναυτικού αποκλεισμού που θα επιχειρήσει η Τουρκία για να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά τετελεσμένα γεγονότα. Από τους τουρκικούς να σταθμούς απέπλευσαν ως μονάδες επιφάνειας είχαν απομείνει αλλά και τέσσερα υποβρύχια. Οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει δυνάμεις όχι μόνο στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο με προφανή στόχο να απασχολούν μονάδες του ελληνικού στόλου σε πολλά σημεία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στο Καστελόριζο, η κυρία Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και θα παραστεί στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Θα επισκεφθεί πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Κυράς της Ρω (στη Ρω) και την επομένη, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, που ανοίγουν τα σχολεία επίσκεψη στο σχολείο του νησιού, αφού προηγουμένως θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Αναλυτικά το πρόγραμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο:

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 

  • 10.45    Άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Υποδοχή από τις Τοπικές Αρχές
    Δοξολογία.
  • 11.15    Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων.
  • 11.45    Ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας  σε Επίτιμη Δημότη Δήμου Μεγίστης.
    12.45    Επίσκεψη στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελλόριζου και δήλωση στα ΜΜΕ
  • 13.25    Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  στο μνημείο της  “Κυράς της Ρω”,  στη Ρω.
  • 18.00    Περιήγηση σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου

  • 08.50    Θεία Λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.
  • 09.45    Αγιασμός με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού.
  • 11.45    Αναχώρηση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αντιδήμαρχος Καστελόριζου: Πολύ σημαντική η επίσκεψη

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σύμφωνα με τον κ. Αμύγδαλο, η επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου με αφορμή την επέτειο για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, είναι πολύ σημαντική, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να την ενημερώσουν για τα προβλήματά τους.


Για την τουρκική προκλητικότητα, υποστήριξε πως αυτή είναι συνεχιζόμενη, ωστόσο κρατάνε την ψυχραιμία τους. «Υπάρχει νευρικότητα και άγχος για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.  Τέλος, μίλησε για τις ελλείψεις στο νησί, όπως για την απουσία φαρμακείου εδώ και 5 περίπου χρόνια.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ