Πέτσας Τουρκία: «Θετικό βήμα η μη ανανέωση της Navtex» [vid]

Μοιραστείτε το:

«Το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, τόνισε ότι «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας». Ο κ. Πέτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από την Κύπρο, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης.

‘Αρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά η επιβολή των κυρώσεων. Από κει και πέρα για να αποφύγει κανείς τις κυρώσεις πρέπει να χει συνέπεια και συνέχεια αυτή η στάση της αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες μέρες».

Oruc Reis: Επιστρέφει στο λιμάνι της Αττάλειας

Η Τουρκία δεν ανανέωσε την παράνομη NAVTEX για το Oruc Reis με αποτέλεσμα το τουρκικό ερευνητικό λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου να αλλάξει πορεία και να αρχίσει να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες στις 8 το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου βρισκόταν 15 Ναυτικά μίλια πριν το Τουρκικό λιμάνι ενώ η ταχύτητά του έχει διπλασιαστεί.

Το τουρκικό ερευνητικό μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κινείται νότια του Καστελλορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα Πομπέο

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία προκαλούν ανησυχία δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ