Κορονοϊός κρούσματα: Ανησυχία για τις μικρότερες που ηλικίες που νοσούν – Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων [vid & pic]

Μοιραστείτε το:

Η κατάσταση στη χώρα μας δεν εξελίσσεται καθόλου ιδανικά. Αντιθέτως ο μεγάλος τριψήφιος αριθμός καθημερινών κρουσμάτων προβληματίζει και κρούει «καμπανάκι» κινδύνου. Να θυμίσουμε πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 207 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής. Επομένως, η καθόλου καλή πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού αυτό το διάστημα θεωρείται ως ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω του αυριανού ανοίγματος των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξηγώντας τις δυο περιπτώσεις κατά τις οποίες μαθητές -καθώς και εκπαιδευτικοί- θα μπορούν να απουσιάζουν αιτιολογημένα. Υπενθυμίζεται ότι λόγω επιδημιολογικού φορτίου θα υπάρξουν για σχολεία που δεν θα ανοίξουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τους 54 διασωληνωμένους με κορονοϊό, η μια περίπτωση είναι στην κατηγορία των 18 έως 39 ετών, οι 15 από 40 έως 64 ετών και 38 από 65 ετών και άνω:

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το 29,6% είναι κάτω των 64 ετών (στην ομάδα 40 έως 64 ετών), στατιστικό το οποίο καταρρίπτει τη θέση ότι από τον κορονοϊό νοσούν βαρέως μόνο οι ηλικιωμένοι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», τη δική του μάχη δίνει ένας 28χρονος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών από την Κάτω Αχαΐα.

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι η εισαγωγή του 28χρονου στη ΜΕΘ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ο νεαρός δεν είναι διασωληνωμένος και οι γιατροί εκφράζουν την ελπίδα ότι θα έχει αίσια έκβαση.

Γκάγκα (Πνευμονολόγος «Σωτηρία»): Τρομακτική η αύξηση των κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «ΣΩΤΗΡΙΑ», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε, μιλώντας στο MEGA, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, στην Αττική, υπάρχουν ήδη κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο επειδή στο λεκανοπέδιο βρίσκεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, η καθημερινή επαφή πρέπει να είναι συνεχώς προσεχτική για τους επόμενους μήνες, υποστήριξε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, η κυρία Γκάγκα εξήγησε στην εκπομπή του MEGA πως αυτά πρέπει να ανοίξουν με τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και πως τα παιδιά είναι εξαιρετικά ώριμα να διαχειριστούν την κατάσταση και να προσαρμοστούν.

Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν

Δεν θα ηχήσει σε όλα τα σχολεία το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολεία, το υπουργείο έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Επίσης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται οι ακόλουθες σχολικές μονάδες:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Τέλος, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο ενημερώνει ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης, Task Force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου, στα τηλέφωνα 213 1510984, 213 1510985 και 213 1510986, είτε μέσω email στη διεύθυνση [email protected]

Σοφία Ζαχαράκη: Πως θα κλείνουν τα σχολεία αν υπάρχει κρούσμα

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» τόνισε ότι όλα θα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων καθώς η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Όσον αφορά την πιθανότητα να κλείσουν ξανά τα σχολεία τις επόμενες ή να μην ανοίξουν όλα αύριο ή κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η ίδια μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πάντα μετά από εισηγήσεις του ΕΟΔΥ.«Προς το παρόν κινούμαστε στην κατεύθυνση της κανονικής έναρξης της σχολικής χρονιά. Αν αλλάξει κάτι μέσα στην ημέρα, θα ενημερωθούν οι κάτοικοι» ανέφερε η υφυπουργός και συνέχισε: «Θα σχολεία θα κλείσουν μόνο στην περίπτωση που έχουμε σωρεία κρουσμάτων και μόνο αν το συστήσει ο ΕΟΔΥ».

Όσον αφορά στην ανάγκη λιγότερων παιδιών ανά τμήμα, η κ. Ζαχαράκη τόνισε αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. «Μπορεί να έχουμε ολιγομελή τμήματα σε κάποιες περιοχές ή πιο πολυπληθή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αφού δόθηκε η κατεύθυνση να ανοίξουν τα σχολεία με το δυναμικό που ξέρουμε και την έξτρα κατεύθυνση την χρήση μάσκας εμείς πορευόμαστε με αυτόν τον κανόνα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να σπάσεις τα τμήματα και να μεταφέρεις τα παιδιά σε αίθουσες που δεν υπάρχουν ή δεν είναι ελεγμένες ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί» είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ