Διάλογος Ελλάδας Τουρκίας: Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Τι λέει ο Τσαβούσογλου [vids]

Μοιραστείτε το:

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, στην οποία είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη την ικανοποίηση του για την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex. Η Αθήνα εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως ένα θετικό βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και σε έναρξη διαλόγου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο και πρόθυμος να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιδείξει αυτή τη φορά ειλικρινή και σταθερή διάθεση εκτόνωσης της έντασης. «Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο, αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη», είπε.

Διαβάστε: Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Απαγορεύονται όμως οι μονομερείς ενέργειες. Είναι προφανές πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν για να συζητήσουμε. Αν έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι για συζητήσεις αποκλιμάκωσης».

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που επέλεξε να επισκεφθεί σήμερα το Κας, ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο, όπου βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκδήλωσε και εκείνος διάθεση για διάλογο. Φρόντισε, ωστόσο, να θέσει εκ νέου τις τουρκικές αξιώσεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων. Ανοιχτός στο διάλογο δηλώνει και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά με τον όρο ότι αυτός θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία θα θέσει όλη την γκάμα των διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τσαβούσογλου: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση, ενώ  ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ότι «εφόσον δούμε δείγματα γραφής αποκλιμάκωσης, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία». «Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τούρκος υπουργός,.

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις. Ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα, αν πιστεύει ότι έχει δίκιο και οι διεκδικήσεις της είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, να έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «με χάρτες, συμφωνίες και παραδείγματα».

Ακάρ: Ενόχληση για την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέπτεται την περιφέρεια Κας της Αττάλειας, απέναντι ακριβώς από το Καστελόριζο, είπε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης. «Ανέκαθεν κάναμε ό,τι απαιτείται από τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Ουρούτς Ρέις στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ είπε ότι η επιστροφή του πλοίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του. Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, «λες και δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», όπως είπε. «Ασφαλώς μας ενοχλεί αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να «ξελογιάζονται» από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων. Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστειλε για άλλη μια φορά πρόσκληση για διάλογο στην Ελλάδα: «Καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να έρθουν όποτε θέλουν για να συζητήσουμε και θέλουμε οι συνομιλίες αυτές να αποκαλυφθούν. Δεν διαστάζουμε να συζητήσουμε γιατί ξέρουμε πως έχουμε δίκιο. Βλέπουμε μια προσπάθεια να αναλάβει ρόλο ο Μακρόν. Κρύβονται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη μια λένε πως το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και την άλλη ελπίζουν σε βοήθεια από το ΝΑΤΟ».

Ο Ακάρ σχολίασε και την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ για την Κύπρο, λέγοντας πως «οδηγεί σε αφερεγγυότητα και δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα λάθη θα διορθωθούν επίσης τις επόμενες ημέρες».

Σακελλαροπούλου: Πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας το Καστελόριζο

«Διάγουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο. Η τουρκική ηγεσία εντείνει τις πιέσεις προς τη χώρα μας, πλειοδοτεί σε επιθετικές δηλώσεις. Υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης που επί τόσες δεκαετίες οικοδόμησαν Έλληνες και Τούρκοι, θεωρώντας τη θάλασσα που τους χωρίζει όχι αδιαπέραστο σύνορο αλλά δίοδο επικοινωνίας» δήλωσε, από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

Σημείωσε ακόμη: «Η έξαρση της επιθετικής ρητορείας από την τουρκική ηγεσία, υψώνει φραγμούς ανάμεσα στους λαούς, δημιουργεί καχυποψία και εχθρότητα, κλονίζει τους δεσμούς ανάμεσά τους. Και ξέρω, ότι ο πατριωτισμός σας δεν στηρίζεται στην αντιπαλότητα με τον γείτονα. Στηρίζεται στην εθνική αυτοπεποίθηση, στην περηφάνια για την μακραίωνη ιστορία του νησιού, στην άσβεστη μνήμη χιλιόχρονων αγώνων και θυσιών».

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στο Καστελόριζο η ΠτΔ δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην ιστορική Μεγίστη, τόπο μακράς ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Καστελόριζο και βλέπω τη σημαία μας να κυματίζει παντού, να υψώνεται περήφανη, ακόμα και ζωγραφισμένη στον βράχο. Χαίρομαι που συναντώ τέτοια ομορφιά, τέτοια αισιοδοξία, τέτοιο φρόνημα – το ίδιο φρόνημα που βοήθησε τους προγόνους σας να διατηρήσουν αλώβητες θρησκεία και γλώσσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους στήριξε στις πολλαπλές δοκιμασίες, τις οποίες υπέστη το νησί στη διάρκεια του εικοστού αιώνα…

Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας. Δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας. Έχει ακόμα μεγαλύτερη ηθική σημασία. Είναι ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της. Ο τόπος που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής. Ένας τόπος αγκυρωμένος στο ανατολικό άκρο του ελληνικού αρχιπελάγους, που κράτησε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά του επί 5.000 χρόνια. Ένας τόπος που οι άνθρωποί του, αποδεκατισμένοι από τους πολέμους αλλά πάντοτε μαχητές, ταγμένοι στη ζωή κι όχι στον θάνατο, προσπέρασαν την καταστροφή, ξανάχτισαν τα πυρπολημένα τους σπίτια, δούλεψαν, πάλεψαν, ανάστησαν το νησί, αποφασισμένοι να σηκώσουν στους ώμους τους το μέλλον του. Με ακατάβλητο πείσμα και επιμονή. Φέρνοντας στο νου τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη: «Φτέρνα της δύναμης/ θέληση ανίσκιωτη».

Μιλώντας για την 77η επέτειο απελευθέρωση του Καστελλόριζου, η ΠτΔ είπε: «Εβδομήντα επτά χρόνια από τη μέρα που κατέπλευσε στο λιμάνι το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης», ενώ ακόμα μαινόταν ο πόλεμος σ’ όλη την Ευρώπη. Ήταν το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε. Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη. Γιατί, όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, «υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους». Το Καστελλόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο, γιατί οι άνθρωποί του, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, με την επιμονή, την αντοχή και την αγάπη για τον τόπο τους, το ανήγαγαν σε υψηλό σύμβολο φιλοπατρίας».

Τελειώνοντας την ομιλία της η Κατερίνα Σκελλαροπούλου δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον τόπο και να σας διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν θα αισθανθείτε αποκομμένοι από τον κορμό της πατρίδας, ποτέ απομονωμένοι και αβοήθητοι. Είμαστε πάντοτε κοντά σας, αντλώντας από το παράδειγμά σας, εμπνεόμενοι από τον καθημερινό σας αγώνα να κρατήσετε ζωντανή μια κοιτίδα Ελληνισμού με διαδρομή αιώνων. Γι’ αυτό και είναι ύψιστη τιμή για μένα ότι από σήμερα θεωρούμαι και εγώ δημότης του Καστελόριζου. Μια από σας, μέλος, πλέον, της κοινότητάς σας, πιστεύω ακράδαντα ότι με εθνική ομοψυχία και ενότητα θα αποδυναμώσουμε κάθε πρόκληση και θα αποκρούσουμε κάθε επιβουλή».

Με Σινούκ στο νησί η ΠτΔ – Τη συνόδευαν ιπτάμενα ραντάρ και F16

Στο Καστελόριζο βρίσκεται, από το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. Η κυρία Σακελλαροπούλου, παρίσταται σε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και στη συνέχεια πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Μεγίστης ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη αρχικά στη Ρόδο όπου στις 10.00 το πρωί την παρέλαβε ελικόπτερο Chinnok για να την μεταφέρει στο Καστελόριζο. Το ελικόπτερο που μετέφερε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το συνόδευσαν δυο ιπτάμενα ραντάρ και δυο τετράδες F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Παράλληλα, στο λιμάνι και γύρω από το νησί βρίσκονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε πλοίο του πολεμικού ναυτικού, που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού και κατέθεσε στεφάνι τόσο στο μνημείο των πεσόντων στο λιμάνι όσο και στο μνημείο της κυράς της Ρω που βρίσκεται στην ομώνυμη βραχονησίδα . Την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, εκπροσωπούν, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, από τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νεκτάριος Σαντορινιός και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ