Μητσοτάκης ΔΕΘ: «Να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης» – Τι θα πει το βράδυ στην ομιλία του

Μοιραστείτε το:

Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘHelexpo είχε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, θα επισημάνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορονοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης. Ο πρωθυπουργός έφτασε φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

Μια διαφορετική ΔΕΘ

Στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού προσαρμόζεται η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και αύριο Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ακυρωθεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί για τη ΔΕΘ, φέτος διοργανώνεται το Thessaloniki Helexpo Forum. Το τελετουργικό δεν προβλέπει ούτε συνωστισμό κρατικών αξιωματούχων ούτε μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών, όπως γινόταν μέχρι και το 2019.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η χώρα λόγω πανδημίας, καθώς και η τουρκική προκλητικότητα, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα θα αφορούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι εξαγγελίες, μετά και την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, για διατήρηση μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021.


Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών (κατά 2 με 3 μονάδες)
  • Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης (έως 50%)
  • Παράταση μειωμένης προκαταβολής φόρου
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ (έως 10%)
  • Ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων (προσωπικό, εξοπλισμοί)

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα κάνει τον απολογισμό του ενός έτους στη διακυβέρνηση της χώρας. Η ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει σε ακροατήριο 50 ατόμων, ακολουθώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με θέματα οικονομίας και ανάπτυξης και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου, ενώ η ομιλία θα έχει μικρότερη διάρκεια. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Θεσσαλονίκη ζούσε ημέρες γιορτής. Φέτος η εικόνα που παρουσιάζει η συμπρωτεύουσα, είναι εντελώς διαφορετική.

«Υποδοχή» του πρωθυπουργού με μπαράζ διαδηλώσεων

Ραντεβού στους δρόμους δίνουν για άλλη μια χρονιά εργατικά συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, κινήσεις πολιτών και του αντιεξουσιαστικού χώρου, στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο το απόγευμα θα λάβουν χώρα αρκετές συγκεντρώσεις. Ειδικότερα, κάλεσμα για συγκεντρώσεις και πορείες έχουν απευθύνει η ΑΔΕΔΥ και η ΕΔΟΘ, το ΠΑΜΕ για τα κυβερνητικά μέτρα καθώς κινήσεις πολιτών ενάντια σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα lock down και χρήση μάσκας. Παράλληλα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν και άτομα του ευρύτερο αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αναλυτικά οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις:

  • 18.00 Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ – ΕΔΟΘ στο άγαλμα Βενιζέλου
  • 18.30 Συγκέντρωση ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ
  • 18.00 Συγκέντρωση ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα
  • 19.00 Συγκέντρωση Ελληνικός Λαός στην πλατεία του Λευκού Πύργου

Νωρίτερα έχουν προγραμματιστεί αρκετές προσυγκεντρώσεις σε αρκετά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τον χορό των διαδηλώσεων άνοιξαν το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να σωθεί ο ΕΣΥ. Κρατούν ακόμα μαύρα μπαλόνια που αναγράφουν τα αιτήματα τους όπως «Ενιαίος Κλάδος» και «Μονιμοποίηση Εκτάκτων» αλλά και χρυσό μπαλόνι που γράφει «ΒΑΕ» εννοώντας την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ξεκίνησαν την «πορεία σωτηρίας Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας & ΕΚΑΒ» λίγο μετά τις 8:30 από το “Ιπποκράτειο” Νοσοκομείο, ενώ θα διέλθουν από κεντρικά νοσοκομεία της πόλης και θα καταλήξουν στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει «έκκληση στους κατοίκους, στους επαγγελματίες και στους καταστηματάρχες του κέντρου της Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν απορρίμματα κατά το επόμενο τριήμερο. «Από το βράδυ της Πέμπτης συνεργεία της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Καθαριότητας απομακρύνουν κάδους απορριμμάτων από την περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Κατσιμίδη, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ιωνος Δραγούμη. Η επανατοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ