Μητσοτάκης ΔΕΘ: LIVE οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Μοιραστείτε το:

Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Ο πρωθυπουργός προέβη σε 6 εξαγγελίες για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, τόσο σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων όσο και σε αυτό της ενίσχυσης του προσωπικού.

Πιο αναλυτικά:

  • Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά 18 18 Rafale
  • Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για 4 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Εκσυγχρονισμός MEKO.
  • Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο. Τορπίλες για το ΠΝ, όπλα για την ΠΑ.
  • Πρόσληψη 15 χιλιάδων ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας
  • Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύσουν τη ψηφιακή τους λειτουργία

Υπογράμμισε ωστόσο ότι καθώς «η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Και τόνισε «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».

Πρόσθεσε ότι «το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μάς έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα».

«Θα βγούμε πιο δυνατοί»

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα.  Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας». «Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μία νέα αυτοπεποίθηση», είπε ο πρωθυπουργός. «Μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα. Κι ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», τόνισε. Επισήμανε μάλιστα ότι κατά την περυσινή αντίστοιχη ομιλία του κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. «Η υγειονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».

Υπογράμμισε όμως στο σημείο αυτό και τα πολλά επίπεδα στα οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί η χώρα μας με την παράλληλη ένταση των μεταναστευτικών ροών. «Είναι αλήθεια ότι στους μήνες που προηγήθηκαν οι αναταράξεις υπήρξαν πολλές. Συχνά μάλιστα επάλληλες και συνδεόμενες μεταξύ τους». Υπογράμμισε ωστόσο «γι’ αυτό είμαι εδώ για τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».

Μητσοτάκης: Να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης

Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo είχε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, θα επισημάνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορονοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης. Ο πρωθυπουργός έφτασε φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

«Υποδοχή» του πρωθυπουργού με μπαράζ διαδηλώσεων

Ραντεβού στους δρόμους δίνουν για άλλη μια χρονιά εργατικά συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, κινήσεις πολιτών και του αντιεξουσιαστικού χώρου, στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο το απόγευμα θα λάβουν χώρα αρκετές συγκεντρώσεις. Ειδικότερα, κάλεσμα για συγκεντρώσεις και πορείες έχουν απευθύνει η ΑΔΕΔΥ και η ΕΔΟΘ, το ΠΑΜΕ για τα κυβερνητικά μέτρα καθώς κινήσεις πολιτών ενάντια σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα lock down και χρήση μάσκας. Παράλληλα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν και άτομα του ευρύτερο αντιεξουσιαστικού χώρου.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει «έκκληση στους κατοίκους, στους επαγγελματίες και στους καταστηματάρχες του κέντρου της Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν απορρίμματα κατά το επόμενο τριήμερο. «Από το βράδυ της Πέμπτης συνεργεία της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Καθαριότητας απομακρύνουν κάδους απορριμμάτων από την περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Κατσιμίδη, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ιωνος Δραγούμη. Η επανατοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ