Brexit: Αυστηρό μήνυμα Τζόνσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση [vid]

Μοιραστείτε το:

Οργισμένος με την ΕΕ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Ζήτησε να σταματήσουν οι απειλές κατά της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο το οποίο παραβιάζει τη «συμφωνία διαζυγίου» με τις Βρυξέλλες είναι αναγκαίο για να προστατευθεί η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς η ΕΕ εντείνει τους σχεδιασμούς της έχοντας υπόψη ότι οι συνομιλίες για το εμπόριο ενδέχεται να λήξουν χωρίς να υπάρξει συμφωνία, ο Τζόνσον κατηγόρησε τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές ότι απειλούν να επιβάλουν έναν «αποκλεισμό» στη μεταφορά τροφίμων μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Να αναγκάσουμε την ΕΕ να αποσύρει τις απειλές από το τραπέζι. Και να περάσουμε αυτό το νομοσχέδιο, να στηρίξουμε τους διαπραγματευτές μας και να προστατεύσουμε τη χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός. Οι Βρετανοί βουλευτές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί Εσωτερικών Αγορών το οποίο ένας υπουργός παραδέχτηκε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «με πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο τρόπο».

Η κυβέρνηση λέει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να διευκρινιστεί ένα σημείο του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το Brexit, την οποία υπέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευτεί το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των τεσσάρων συνιστωσών του Ηνωμένου Βασιλείου. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διαμήνυσαν ότι δεν θα δεχτούν οποιαδήποτε νέα συμφωνία εμπορίου παρά μόνο αν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία αποχώρησης του Brexit. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Και οι δύο πλευρές έχουν θέσει ως διορία τα τέλη Οκτωβρίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ τους. Αυξάνεται έτσι η πιθανότητα να προκληθεί σύγχυση στις εμπορικές σχέσεις τους, ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit, στις αρχές του 2021.

Σε άρθρο του που φιλοξενείται στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο Τζόνσον αναφέρει ότι θα μπορούσε ακόμη και τώρα να υπάρξει μια «μεγάλη συμφωνία», όμως φαίνεται ότι η ΕΕ κάνει μια «ακραία ερμηνεία» του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. «Ποτέ δεν πιστέψαμε στα σοβαρά ότι η ΕΕ θα ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει μια συνθήκη, την οποία διαπραγματευτήκαμε καλόπιστα, για να μπλοκάρει ένα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, να το αποκόψει, ή ότι θα απειλούσαν πραγματικά να καταστρέψουν την οικονομική και εδαφική ακεραιότητα του ΗΒ», υποστηρίζει.

Το νομοσχέδιο του Τζόνσον ωστόσο βρίσκει αντίθετους ορισμένους βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, που δεν βλέπουν ευνοϊκά την προοπτική να παραβιάσει η χώρα τους το διεθνές δίκαιο. Ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου Τομπίας Έλγουντ είπε μάλιστα ότι αν δεν γίνουν τροποποιήσεις «δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ