Θανάσης Μαρτίνος: 200.000 rapid test στέλνει στη Λέσβο δωρεά ο εφοπλιστής [vid]

Στη Λέσβο θα χρησιμοποιηθούν πρώτα τα γρήγορα τεστ (rapid test) που φθάνουν στη χώρα μας λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην προμήθεια 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test). Πρόκειται για τα μοριακά τεστ που έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν το αποτέλεσμα από τον εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό μέσα σε λίγα λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που αγοράζει τα Rapid Test, αναφέρει το υπουργείο. Θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη την περίοδο του χειμώνα, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών. Η πρώτη εφαρμογή τους θα είναι στη Μυτιλήνη, δεδομένης της μεταναστευτικής κρίσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε από το ΚΥΤ της Μόριας το οποίο καταστράφηκε λόγω των πυρκαγιών, στο νησί κινούνται περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς κανέναν μέτρο προστασίας για τον ιό.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Υγείας, η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, η οποία αναμένεται αρχικά να προσγειωθεί σήμερα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

«Αγνοούνται και οι 35 πρόσφυγες με κορονοϊό από τη Μόρια»

Αγνοούνται και οι 8 από τους 35 πρόσφυγες, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό στη Μόρια, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι οι οκτώ πρόσφυγες με κορονοϊό, που είχαν εντοπιστεί, χάθηκαν. «Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οχτώ. Άνοιξαν την δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε.

Ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η ασφάλεια. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», είπε και πρόσθεσε: «Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σύττιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση».

«Φέτος από τη Μόρια έχουν φύγει 14.000 άτομα και οι ροές είναι 4.000 σε σχέση με τις 27.000 το 2019. Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά και η αποσυμφόρηση και οι ροές έχουν ελεγχθεί», είπε σε άλλο σημείο ο Νότης Μηταράκης.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84536 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*