Μόρια: Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και πορείες στην Αθήνα [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Μαζικές συγκεντρώσεις και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, από χιλιάδες κόσμου σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας. Πορεία από την πλατεία Βικτωρίας και προορισμό τη Βουλή πραγματοποίησαν οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς, κινήσεις του ελευθεριακού χώρου και μεταναστευτικά σχήματα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση, με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια.

«Εκεί βομβαρδισμένοι, εδώ φυλακισμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι» και «Σύνορα ανοικτά για την προσφυγιά στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται. Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στη Βουλή, μία ομάδα περίπου δέκα νεαρών πέταξαν μία φωτοβολίδα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, μπροστά από τους Εύζωνες, καθώς και κάποιες πέτρες. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν μόνοι τους γρήγορα, όταν έκανε κίνηση προς το μέρος τους η Αστυνομία, με το περιστατικό να λήγει εκεί.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες – μετανάστες και ζήτησαν να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να υπάρξουν ίσα δικαιώματα. Η διαμαρτυρία έγινε με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε με τους πρόσφυγες/μετανάστριες» και ξεκίνησε στοχευμένα από την πλατεία Βικτωρίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ξανά πεδίο πρακτικών μίσους από δήθεν «αγανακτισμένους» πολίτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αθηναίων ξήλωσε τα παγκάκια για να μη πηγαίνουν εκεί οι πρόσφυγες. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020, η αστυνομία πραγματοποίησε νέα εκκένωση της πλατείας, απομακρύνοντας 80 πρόσφυγες και μεταφέροντας τους στην Αμυγδαλέζα.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συγκέντρωση που έγινε στην περιοχή ενάντια στη ξενοφοβία αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ ξυλοφόρτωσαν αγρίως και απρόκλητα μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Δυναμική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, μετά την ανείπωτη καταστροφή στη Μόρια, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020 έξω από τα γραφεία της Κομισιόν, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού. Το παρών έδωσαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος.

Στο κάλεσμά της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε ότι «η καταστροφή στη Μόρια είναι ανείπωτη. Η ΝΔ διαχειρίζεται εδώ και ένα χρόνο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα με μόνο κριτήριο την ικανοποίηση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και των οπαδών της. Έτσι, η Ελλάδα έγινε για πρώτη φορά ο φρουρός των συνόρων της Ευρώπης και αποθήκη ψυχών, με αποτέλεσμα η Μόρια να παραμείνει μια ανοιχτή πληγή που αντί να κλείσει, βάθυνε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταφέρει σε πρωτόγνωρες συνθήκες έξαρσης των προσφυγικών ροών, να προχωρήσει το σχέδιο αποσυμφόρησης με συνέπεια και σεβασμό στους συνανθρώπους μας».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ