Μόρια: «Αύρες» και ΜΑΤ στο νησί – Εκρηκτική κατάσταση [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Στο έλεος του Θεού βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στον – καμένο πλέον – καταυλισμό της Μόριας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέλει διακαώς να βρει μια νέα τοποθεσία για τη στέγαση των ανθρώπων της Μόριας, αναμένοντας αντιδράσεις τόσο από κατοίκους της Λέσβου, όσο και από τους αιτούντες άσυλο. Σε αυτό το πλαίσιο το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κλούβες των ΜΑΤ, δύο αύρες και οχήματα ΟΠΚΕ, καθώς επίσης και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε η ιστοσελίδα stonisi.gr, φαίνονται τουλάχιστον 7 κλούβες να περιμένουν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Μυτιλήνη, που κατέφτασε το πρωί στο λιμάνι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα γίνει η επιλογή χωροθέτησης της νέα δομής, ενώ συνολικά οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί είναι 12. Τα σενάρια που κυκλοφορούν αφορούν σε χώρους μακριά από τους οικισμούς. Τονίζεται πως τα ξημερώματα 4.000 άτομα έφυγαν από τον κόμβο της Παναγιούδας και μετακινήθηκαν έξω από το Καρά Τεπέ.

Σε άθλια κατάσταση οι άνθρωποι της Μόριας

Μετανάστες και αιτούντες άσυλο ζουν κυριολεκτικά στους δρόμους γύρω από τον καμένο καταυλισμό. Κάποιοι κατάφεραν να βρουν απάγκιο στο νεκροταφείο της περιοχής, όπου οι μανάδες κατάφεραν να πλύνουν τα παιδιά τους στη βρύση που υπάρχει για τα μνήματα, ενώ κάποιοι κατάφεραν να κοιμηθούν ανάμεσα στους τάφους. Ωστόσο, το πρωί εκδιώχθηκαν με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Πλέον, όλοι βρίσκονται στους δρόμους, χωρίς τα απαραίτητα, ενώ στήνονται στην ουρά για ώρες για ένα μπουκάλι νερό και ένα πιάτο φαγητό. Οικογένειες με μικρά παιδιά αναμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο της Λέσβου την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, ενώ – όπως φαίνεται – οι συνάνθρωποι μας είναι παντού ανεπιθύμητοι…

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ενημέρωσε, έχει προχωρήσει, στις διανομές νερού και τροφίμων, καθώς και σε είδη υγιεινής. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο νησί καταφθάνει υλικό όπως σκηνές, κουβέρτες αλλά και είδη πρώτης ανάγκης ώστε να μοιραστούν στους αιτούντες άσυλο.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή με προβλήματα από τις πυρκαγιές. Το πρωί της Πέμπτης, το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εμποδίστηκε από κατοίκους που είχαν στήσει για μια ακόμη φορά μπλόκο στην είσοδο της Μόριας και δεν κατάφερε να πλησιάσει στο σημείο που βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Λίγες ώρες αργότερα, μικρή ομάδα των ΓΧΣ έφτασε στους πρόσφυγες και εξέτασε αρκετούς ανθρώπους. Ανάμεσά τους ένα βρέφος λίγων μηνών, το οποίο είχε εισπνεύσει καπνό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν πλέον μαζί τους τη φαρμακευτική αγωγή τους. Τέλος, αναφέρεται πως τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί ήταν 35, ενώ όλοι τους αγνοούνται μετά τις πυρκαγιές.

Η κατάσταση στο νησί είναι τουλάχιστον εκρηκτική…

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ