Ελληνοτουρκικά: Η λίστα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας – Το σχέδιο εφαρμογής τους [vid]

Μοιραστείτε το:

Τη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, επεξεργάζεται η Κομισιόν αλλά και ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες. Μολονότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας για εκτόνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν αποβεί άκαρπες, εντούτοις η ΕΕ παραμένει προσεκτική αναφορικά με τα επόμενα βήματα. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναλάβει την αποστολή της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, προκειμένου να την πείσει να απέχει από μονομερείς ενέργειες.

Από την πλευρά τους, Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για να μην καθυστερήσει η διαδικασία της οριστικής κατάρτισης της λίστας κυρώσεων. Η Λευκωσία απειλεί μάλιστα ανοικτά με βέτο στην απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, αν δεν ληφθούν ανάλογες αποφάσεις και για την Άγκυρα. Πάντως, προς το παρόν δεν έχει αποκαλυφθεί ποιες θα είναι οι όποιες κυρώσεις που θα αφορούν στην Τουρκία.

Ο Μπορέλ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφορούν μόνον σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και σε εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, «σε όλους όσοι συνδέονται με το πρόβλημα», δηλαδή στα πλοία και γεωτρύπανα, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της ΕΕ και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά, αλλά και σε συγκεκριμένες τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες.

Ως επόμενο βήμα θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας. Αυτό αφορά σε τομείς «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή» αλλά και στην τελωνειακή ένωση – που διευκολύνει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και την οποία η Άγκυρα επιθυμεί από καιρό να επεκτείνει.

Θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που απαιτεί ανοικτά η Αυστρία, όμως άλλα κράτη-μέλη δεν εμφανίζονται ακόμη έτοιμα για ένα τέτοιο βήμα. Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά που θα μπορούσε να «παίξει» η ΕΕ, αναφέρεται στην ανταπόκριση της DW.

Ζοζέπ Μπορέλ – Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ποια επίδραση μπορούν να έχουν οι κυρώσεις

Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση του αναλυτή της δεξαμενής σκέψης «Carnegie» στις Βρυξέλλες, Σινάν Ουλγκέν. Στην Τουρκία δεν ιδρώνει το αυτί της ηγεσίας μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, σημειώνει, επειδή «δεν πιστεύουν στην Άγκυρα ότι θα υπάρξει ποτέ ομοφωνία στην ΕΕ για τέτοιες κυρώσεις. Και αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα. Και αυτό θα οδηγήσει στο να είναι σε κάθε περίπτωση οι κυρώσεις αρκετά μετριασμένες ώστε να ωθήσουν την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος ερωτηθείς από το κρατικό δίκτυο ARD για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, είπε ότι δεν γνωρίζει καμία περίπτωση που κάποια χώρα άλλαξε συμπεριφορά με αυτόν τον τρόπο και ότι οι κυρώσεις μάλλον οδηγούν σε σκλήρυνση στάσης.

Ωστόσο, ειδικοί όπως ο Γιάνις Κλούγκε του «Ιδρύματος Οικονομίας και Πολιτικής» στο Βερολίνο θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι μέτρο αποδεδειγμένης αξίας όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη επιρροή που ασκούν στη χάραξη πολιτικής, αλλά και στην αποστολή μηνυμάτων αποφασιστικότητας. Την ίδια άποψη έχει και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι. Το θέμα είναι, λέει, να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ώστε «να κατεβάσει ταχύτητα» στην πολεμοχαρή ρητορική της.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ