Δίδυμοι Πύργοι: 19 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε για πάντα τον κόσμο μας [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Ήταν λοιπόν ένα ηλιόλουστο πρωινό Τρίτης που μόλις είχε ξημερώσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τίποτε δεν προμήνυε την τραγωδία που θα ακολουθούσε. Στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, γνωστό και ως “Δίδυμοι Πύργοι” χιλιάδες άνθρωποι μόλις είχαν ξεκινήσει την δουλειά τους. Στις 8.46 το πρωί η πτήση 11 της American Airlines που είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας πέφτει επάνω στον Βόρειο Πύργο μεταξύ 6 ορόφων. Συγκεκριμένα προσγειώθηκε ανάμεσα στον 93ο και στον 99ο όροφο.

Αμέσως μετά αρχίζουν οι ζωντανές συνδέσεις με τον τόπο της τραγωδίας. Στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για ατύχημα. Όμως, λίγα λεπτά μετά τις 9 π.μ. τοπική ώρα (4 το απόγευμα περίπου ώρα Ελλάδας) ένα δεύτερο αεροπλάνο, η πτήση 175 της United Airlines προσκρούει με δύναμη επάνω στον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, γεγονός που παρακολούθησαν έντρομοι σε ζωντανή μετάδοση από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο.

Μισή ώρα αργότερα περίπου, στις 9 και 37, ένα τρίτο αεροπλάνο συντρίβεται στο Αμερικάνικο Πεντάγωνο ενώ στις 10 ακριβώς ο Νότιος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει.
Ένα ακόμη αεροπλάνο συντρίβεται στην νοτιοδυτική Πενσυλβάνια. Εκ των υστέρων ανακοινώθηκε ότι η συγκεκριμένη πτήση είχε κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον και όλοι υποπτεύθηκαν ότι πιθανός στόχος ήταν και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος όπως ήταν φυσικό εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας όπως και άλλα κυβερνητικά κτήρια.

Στις 10 και 30 καταρρέει και ο δεύτερος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Πλέον δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις είχαν υποστεί την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ιστορία τους. Ο απολογισμός από το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα ήταν εφιαλτικός. Συνολικά από τις επιθέσεις τρεις χιλιάδες άνθρωποι περίπου έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και όλοι οι αεροπειρατές ενώ 25 χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το κόστος των υλικών φθορών εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια.

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία μόλις είχε ανοίξει. Αυτό της παγκόσμιας τρομοκρατίας, καθώς την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος ανέλαβε τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα με αρχηγό τον διαβόητο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Και ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος. O τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος βρισκόταν σε σχολείο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων για τις οποίες και ενημερώθηκε, κήρυξε και επισήμως τον πόλεμο εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας με την εισβολή στο Αφγανιστάν και 2 χρόνια αργότερα στο Ιράκ.

Το 2011 οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να εντοπίσουν και να εξοντώσουν τον Μπιν Λάντεν καθώς ανακάλυψαν το κρησφύγετό του. Η παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας όμως συνέχισε τα επόμενα χρόνια να πλανάται πάνω από τον πλανήτη με τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, το Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, εκεί που βρίσκονταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι δημιουργήθηκε ένα μνημείο και ο χώρος ονομάστηκε Σημείο Μηδέν ως φόρος τιμής στα χιλιάδες θύματα της τυφλής τρομοκρατικής βίας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ